«Μπορεί η επέτειος της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ να είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα, μια μαύρη επέτειος, όμως για την εργατική τάξη και το λαό είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία, ιδιαίτερα για τους πιο νέους. Να ανατρέξουν στην αιματοβαμμένη, γεμάτη εγκλήματα, ιστορία αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, η οποία συνεχίζει να γράφεται και στις μέρες μας» είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στην ημερίδα της ΚΕ του κόμματος για τα 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτές τις μέρες, οι σελίδες της αιματοβαμμένης ιστορίας του ΝΑΤΟ γράφονται στην Ουκρανία. Εκεί όπου καίει η φωτιά του πολέμου που δεν άναψε ξαφνικά πριν μερικούς μήνες με την απαράδεκτη επέμβαση της καπιταλιστικής Ρωσίας, αλλά σιγοκαίει χρόνια πριν, πάνω από μια δεκαετία.

Αναδεικνύονται οι ευθύνες και των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, από τη μια η Ρωσία και από την άλλη το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ και η ΕΕ, τα οποία ανταγωνίζονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη μοιρασιά των αγορών, του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, των εδαφών και του εργατικού δυναμικού, των αγωγών και του δικτύου μεταφοράς εμπορευμάτων.

Αυτό είναι το διακύβευμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά και κάθε σύγκρουσης στην εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού, στον οποίο έχει περάσει ο καπιταλισμός εδώ και έναν αιώνα» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, τον αυξανόμενο κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου.

Πρόσθεσε ότι «λάδι στη φωτιά» ρίχνουν «η αποστολή όπλων, οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία που ανακοινώνουν χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την ίδια τη Ρωσία να προειδοποιεί, ότι η μεταφορά όπλων, αλλά και η αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στα σύνορά της είναι ‘νόμιμος στρατιωτικός στόχος’» καθώς και «οι αποφάσεις, τόσο της Ρωσίας όσο και του ΝΑΤΟ, να θέσουν σε επιφυλακή τα πυρηνικά όπλα».

«Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των άλλων κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο τη συμμετοχή και εμπλοκή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για το λαό μας. Κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής είναι ο σχεδιασμός για αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη γραμμή αντιπαράθεσης με τη Ρωσία» είπε.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική εμπλοκή, είπε ότι η ρίζα της βρίσκεται στα «συμφέροντα της αστικής τάξης, τις ‘ευκαιρίες’ για κέρδη και την αναβάθμιση των δικών της συμφερόντων μέσα από την ενεργή εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις