Για την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, μιλά ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Δεν είναι δυνατόν να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε και να προσπαθείτε να μετατρέψετε τη νύχτα σε μέρα, να κάνετε το άσπρο μαύρο», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, ότι κάνει συνέχεια διαγγέλματα για μέτρα προστασίας, τα οποία οι πολίτες δεν βλέπουν.

Αναφερόμενος στη ρήτρα αναπροσαρμογής- και αφού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει κάνει επάγγελμα το διάγγελμα-, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Έχουν περάσει 9 μήνες από τότε και η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει μετατραπεί σε λαιμητόμο για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις», συνέχισε, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει να συμπεριφέρεται με τρόπο κυνικό, να σταματήσει να υποβαθμίζει τους πολίτες, να υποτιμά τη νοημοσύνη τους, και κυρίως να τους κατηγορεί ότι είναι τσαμπατζήδες, ενώ δεν μπορούν πληρώνουν τα χρέη τους από αδυναμία. 

Αναφορικά με την αναδρομική επιστροφή χρημάτων για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022, σημείωσε, πως βάση των χρημάτων που έχουν προϋπολογιστεί για την επιδότηση, αντί για 600 ευρώ, οι πολίτες θα δουν στο τέλος επιστροφή 50 ευρώ.

«Καταθέτουμε μια τροπολογία και σας ζητούμε να την υπερψηφίσετε, αν θέλετε να στηρίξετε μια κοινωνία που υποφέρει. Σταματήστε να κόβετε το ρεύμα σε ηλικιωμένους, ανάπηρους, σε οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τον κεφαλικό φόρο της ρήτρας αναπροσαρμογής. Προχωρήστε σε ουσιαστικά μέτρα για να παρέμβει το κράτος στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενεργοποιήστε τον αναπτυξιακό ρόλο της ΔΕΗ ώστε να μην λειτουργεί μόνο για την κερδοφορία της» συνέχισε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη ρήτρα αναπροσαρμογής «ρήτρα Μητσοτάκη», και κάλεσε για ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος, όπως είπε. «Το συντομότερο, το γρηγορότερο, το καλύτερο», δήλωσε, προσθέτοντας: «Γιατί όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, τόσο συσσωρεύονται δεινά και δυσκολεύει η επόμενη μέρα της ανοικοδόμησης της οικονομίας και της κοινωνίας». 

Παρακολουθήστε  την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα:

Η νομοθετική πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει την απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής έως ότου εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις των προσφυγών κατά της ρήτρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις