Στην επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της Wall Street Journal προχώρησε ο Νίκος Δένδιας αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε «pre-notification» στο Κογκρέσο τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι εστάλη pre-notification» επισήμανε, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο αίτημα του Κώστα Σκανδαλίδη να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με την αναβάθμιση ή μη των τουρκικών F-16, καθώς -όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- «από αυτό θα εξαρτηθεί η ψήφος μας για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως το «pre-notification» δεν συνιστά «τελεσθείσα πράξη», όμως, η αναβάθμιση του «τουρκικού οπλοστασίου» με πυραύλους και ραντάρ αποτελεί πρόβλημα διότι η Άγκυρα έχει εκδώσει απειλή πολέμου (casus belli) και παραβιάζει -μέσω υπερπτήσεων- την κυριαρχία της Ελλάδας.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής: Όχι» τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογη είναι η στάση της συμπολίτευσης και για τα γερμανικά υποβρύχια που αναμένεται να προμηθευτεί η Τουρκία.

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αναμένεται να καταψηφίσουν την νέα συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ ανέφερε «Δεν νομίζω ότι θα διευκολυνθεί η δουλειά μας αν η Ελληνική βουλή απορρίψει την συμφωνία. Δεν θα γίνουμε ισχυρότεροι αν καταψηφίσετε την συμφωνία».

«Άκουσα το αναμενόμενο επιχείρημα, «εμείς τι παίρνουμε»; Πέραν των παραχωρήσεων υλικού, των δανείων, τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, τη συμμετοχή στα μαχητικά F-35, την αντικατάσταση υλικού, σας παρακαλώ να δείτε τη συμφωνία στο πλαίσιο της σημερινής γεωπολιτικής πραγματικότητας. Φανταστείτε αν δεν ήταν διαθέσιμη η Αλεξανδρούπολη (σ.σ. ως βάση), τι σημασία θα είχαν τα στενά για τη Δύση τα Στενά (σ.σ. του Βοσπόρου) και πόσο δυσχερέστερη στη διαπραγμάτευση για την εθνική μας ασφάλεια θα ήταν. Και βεβαίως η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε εμπορικό, ενεργειακό και αμυντικό κόμβο καλύπτει πλήρως το ελληνικό συμφέρον, αυτή είναι η θέση μας».

Σχετικά με την πενταετή διάρκεια της συμφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Η κυβέρνηση θέλει την αμερικανική παρουσία, δεν την απεύχεται, η πενταετία είναι θετικό στοιχείο της συμφωνίας. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η απομάκρυνση των ΗΠΑ από την χώρα είναι προς όφελος της χώρας. Δεν έχουμε να απολογηθούμε για την πενταετία. Το θεωρούμε στα υπέρ της συμφωνίας».

Και ο κ. Δένδιας συνέχισε λέγοντας:

«Η Ελλάδα δεν επιδίωξε να ασκήσει την πολιτική του επιτήδειου ουδέτερου. Ουδέποτε το έκανε. Δεν είναι αυτή η πολιτική μας. Δεν μας συμφέρει δε η αντιγραφή ξένων υποδειγμάτων και μάλιστα αναντίστοιχων με τις αρχές μας» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε:

«Οι δικές μας αρχές επιβάλουν και τις θέσεις που υποστηρίζουμε στην σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα και αναφέρομαι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει μεγάλο σεβασμό για την τεράστια ρωσική πολιτιστική παράδοση. Παρά ταύτα, αυτά δεν έχουν καμία σχέση και έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος και η Ελλάδα δεν είχε και δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα διαφορετικής πορείας . Υπερασπίζοντας τα σύνορα της Ουκρανίας υπερασπίζεται την δική της ύπαρξη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις