Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα υπερκέρδη των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον πρόεδρο της Αρχής, Αθανάσιο Δαγούμα.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι η μεθοδολογία που επέλεξε η ΡΑΕ με τη σύγκριση των περιθωρίων κέρδους είναι λάθος, γιατί δεν αποτυπώνονται τα πραγματικά κέρδη που αποκόμισαν οι παραγωγοί από την χονδρεμπορική αγορά.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε ως παραχάραξη την απόπειρα να μειωθούν τα κέρδη της παραγωγής με τις ζημίες της λιανικής, προαναγγέλλοντας ότι θα γίνει σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το ευρωπαϊκό δίκαιο επιτάσσει οι δύο δραστηριότητες να είναι εντελώς διακριτές. Ο Σ. Φάμελλος αντιπρότεινε ως μέθοδο υπολογισμού των κερδών τη σύγκριση του πραγματικού κόστους των μονάδων με τη χονδρεμπορική τιμή. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν τέτοιοι υπολογισμοί για την περίοδο αναφοράς, γιατί δεν του αξιοποιήσατε;» Ο κ. Φάμμελος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει συγκάλυψη των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών και από τη Βουλή.

Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε το πόρισμα ως «κείμενο συσκότισης και όχι αποκάλυψης», ενώ επέκρινε την παρέμβαση της κυβέρνησης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «δεν είναι εντολέας σας η κυβέρνηση».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των σταθερών τιμολογίων έχουν μετατραπεί σε κυμαινόμενα», είπε ο κ. Καστανίδης, υπενθυμίζοντας ότι η ΡΑΕ έχει καλέσει 12 παρόχους για το θέμα αυτό, συν άλλους 11 παρόχους, γιατί δεν τήρησαν το προβλεπόμενο από τον Κώδικα διάστημα των 60 ημερών, για την προειδοποίηση του καταναλωτή. «Λέτε από τη μία ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο στην αγορά, αλλά από την άλλη καλείτε για εξηγήσεις παρόχους. Κάτι δεν πάει καλά στη λογική».

Δαγούμας (ΡΑΕ): Δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Δεν έχει διαπιστώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αθανάσιος Δαγούμας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Δεν προκύπτει ζήτημα χειραγώγησης τιμών αλλά η λειτουργία της αγοράς μπορεί να αυξήσει να οδηγήσει σε αυξημένα κέρδη στην παραγωγή» τόνισε ενώ εκτίμησε ότι εάν η τιμή του φυσικού αερίου δεν πέσει κάτω από τα 100 ευρώ «δε θα μπορέσει να επανέλθει τιμή της χονδρεμπορικής και της λιανικής στα επίπεδα τα οποία βρισκόταν».

Πόρισμα ΡΑΕ – Δαγούμας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Με αφορμή τις αναφορές περί χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ο πρόεδρος υποστήριξε: «Εμείς ως Αρχή ελέγχουμε ζητήματα ανταγωνισμού. Υπάρχει για το σκοπό αυτό το πλαίσιο κανόνων Remit. Έχουμε δημιουργήσει εργαλείο παρακολούθησης της αγοράς», είπε και συνέχισε:

«Όμως η λειτουργία της αγοράς μπορεί να οδηγεί σε αυξημένα κέρδη υπό ακραίες τιμές. Η πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές λειτουργούν και παράγουν αυξημένα έσοδα. Και δύναται η πολιτεία να τα πάρει», τόνισε.

Ο κ. Δαγούμας εξήγησε ότι όντως η κερδοφορία των παραγωγών κατά τους μήνες από Οκτώβρη του 21 μέχρι και Μάρτιο του 22 ήταν λίγο πάνω από τα 920 εκατομμύρια ευρώ. « Ταυτόχρονα για να είμαστε  δίκαιοι αποτυπώσαμε και τις εκπτώσεις που έχουν αποδοθεί από τους καθετοποιημένους.

Συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ, είπε ότι η ΡΑΕ διαπίστωσε, ότι παρείχε επιπλέον εκπτώσεις στους καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης συνολικού ύψους περίπου 335 εκατ. ευρώ και ότι υπάρχουν και έμμεσες εκπτώσεις (σταθερά τιμολόγια) για το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ο πρόεδρος της Αρχής επιδίωξε να αποσαφηνίσει το ρόλο της: «Καταγράφουμε τα αποτελέσματα ανά δραστηριότητα Δεν αφαιρούμε ποσά. Από την πλευρά της φορολογικής πολιτικής είναι εύλογο κάποια ποσά να αφαιρούνται. Εμείς αποτυπώσαμε όλα τα μεγέθη για να προβεί η πολιτεία στη φορολόγηση των κερδών. Η λειτουργία της ΡΑΕ και Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορούν σε ζητήματα ανταγωνισμού».

Αναφερόμενος στη ρήτρα αναπροσαρμογής, υπογράμμισε ότι δεν την επιβάλλει η Ρυθμιστική Αρχή, αλλά είναι αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση της κάθε εταιρείας.

Η εξέλιξη της τιμής στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φαίνεται ότι υπάρχει σύζευξη τιμών. Αρκετούς μήνες είμαστε κοντά στο μέσο όρο, κάποιους μήνες όντως είμαστε πιο ψηλά τόνισε.

Πήραμε μια απόφαση και θα εφαρμοστεί από το επόμενο μήνα: Ένας καταναλωτής πριν υπογράψει, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί αν έχει σταθερό τιμολόγια ή κυμανόμενο με όρια ή χωρίς όρια σημείωσε ο κ. Δαγούμας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις