Μονοψήφιο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει από δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Newsbοmb.gr

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16 με 18 Μαΐου σε δείγμα 1.004 ατόμων, ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις ΗΠΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκλεγεί στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 35% έναντι 26,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 8,9%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 14,2% ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 5,5% και ΜέΡΑ25 με 3,6%.

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας το Μάρτιο, αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση κατά 2,2% του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 9%.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 7,4%, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει το 29,1% και η αξιωματική αντιπολίτευση 21,7%. Τρίτο κόμμα και εδώ το ΠΑΣΟΚ με 11,8%.

Ακολουθούν ΚΚΕ με 4,8%, Ελληνική Λύση με 4,6% και ΜέΡΑ25 με 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,9%. Η σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση του Μαρτίου δείχνει αύξηση του ποσοστού της ΝΔ κατά 0,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μισή μονάδα και το ΚΙΝΑΛ σημειώνει απώλειες 1,6%.

«Νικητής» στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39,1% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα.

Στην παράσταση νίκης, το 47,9% των ερωτηθέντων βλέπει νίκη του κυβερνώντος κόμματος και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 17,1.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 37,1% των ευνοϊκών απόψεων και το 44,9% των μη ευνοϊκών, ο Αλέξης Τσίπρας το 32,8% των ευνοϊκών απόψεων και το 49% των μη ευνοϊκών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 28,1% ευνοϊκές γνώμες και 28,6% μη ευνοϊκές.

Σε σχέση με τον Μάρτιο, οι… αποδόσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αυξήθηκαν κατά 1,8% ενώ αντίστοιχο ποσοστό καταγράφει και ο Αλέξης Τσίπρας. Αντιθέτως, η δημοτικότητα του Νίκου Ανδρουλάκη μειώθηκε κατά δύο μονάδες.

Αρνητική η αξιολόγηση της κυβερνητικής θητείας

Αναφορικά με την αξιολόγηση της κυβερνητικής θητείας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 61% την κρίνει αρνητικά/μάλλον αρνητικά και θετικά/μάλλον θετικά το 35,5%.

Αρνητικά/σίγουρα αρνητικά αξιολογεί το 67,9% την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 27,1% τη «βλέπει» θετικά/μάλλον θετικά.

Η αντιπολιτευτική στάση του ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 58,5% αρνητικές αξιολογήσεις και 26,3% θετικές.

Πρόωρες εκλογές

Αρνητικοί εμφανίζονται οι πολίτες στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενώ φαίνεται να αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν τη διεξαγωγή τους στο τέλος της τετραετίας.

Μετεκλογικές συνεργασίες

Θετικά αντιδρούν οι συμμετέχοντας σε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (21,7%) ή ακόμα και με μικρότερα κόμματα (5,9%). Το 27,1% απαντά ότι συμφωνεί σε ένα τέτοιο σχήμα.

Από την άλλη μεριά ένα ποσοστό 21% βλέπει με καλό μάτι μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (11,6%) ή και ΣΥΡΙΖΑ με άλλα μικρότερα κόμματα (9,4%).

Ωστόσο οι πολίτες δεν επιθυμούν συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι μικρά τα ποσοστά όσων επιθυμούν μια οικουμενική κυβέρνηση (18,6%). Τέλος υπάρχει και ένα ποσοστό 16,9% που δεν θέλει καμία συνεργασία και θέλει να προκηρυχθούν ξανά εκλογές.

Υπέρ της απλής αναλογικής

Σχετικά με το εκλογικό σύστημα ενισχυμένη αναλογική που εξασφαλίζει ευκολότερα μονοκομματικές κυβερνήσεις θέλει το 30,7%, ενώ απλή αναλογική που εξασφαλίζει την συμμετοχή των κομμάτων στη βουλή βάσει της πραγματικής τους εκλογικής δύναμης θέλει το 53%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις