«Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Yπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, με προγραμματική σύγκλιση και μια κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από τουλάχιστον δύο κόμματα, η οποία «θα μπορέσει να δώσει μια ανάσα στην ελληνική κοινωνία». Ξεκαθάρισε δε ότι «πολιτική αλλαγή μπορεί να υπάρξει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει πρώτο κόμμα».

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε δικαιωμένος για την πρωτόγνωρη διαδικασία στο κόμμα.


Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μετά τη εκλογή «αντιστοιχίζεται ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» που εμπιστεύθηκε το κόμμα στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά που ήταν και προσωπικό του στοίχημα από την βραδιά των εκλογών του 2019.

Ανέφερε ακόμη ότι το στοίχημα της συμμετοχής ήταν ρίσκο γιατί «δεν υπήρχε ανθυποψήφιος, δεν υπήρχε αμφισβήτηση, αλλά και γιατί δεν κάναμε ό,τι έκαναν άλλα κόμματα, να προσκαλέσουμε τους φίλους να ψηφίζουν», αφού όσοι συμμετείχαν γράφτηκαν σαν μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τον τόπο με 30.000 μέλη, πριν την εσωκομματική εκλογή είχε 60.000 μέλη και τώρα έχουμε 170.000 μέλη, σχεδόν τριπλασίασε τα μέλη. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος αυτός ήλθε για να μείνει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μία σταθερή σχέση με την κοινωνία».

Στο ερώτημα πως εξηγεί την απουσία ανθυποψηφίου απάντησε: «υπάρχουν πολλά ικανά στελέχη αλλά τώρα δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση, γιατί δεν υπάρχει διαφορετικό στρατηγικό και πολιτικό σχέδιο στο κόμμα, αλλά αυτό έκανε πιο δύσκολη την συμμετοχή».

Σχετικά με την Κεντρική Επιτροπή, όπου εξελέγησαν γυναίκες υποψήφιες στις πρώτες θέσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και για το “ρεύμα” του Παύλου Πολάκη στην Κρήτη, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε: “Οι εκλογές μας ήταν χωρισμένες σε 13 Περιφέρειες. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ενδιαφέρον δημοσιογραφικό τράβηξε η Αττική όπου είχε τους μισούς, τους 150 από τους 300 που εκλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή. Την Κεντρική Επιτροπή είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν τα μέλη που ήταν εγγεγραμμένα έως τις 21 Μαρτίου, άρα τα 60.000 μέλη και όχι τα επιπλέον 110.000 μέλη που ενεγράφησαν την ημέρα της ψηφοφορίας. Ενδεχομένως αυτό να έχει αξία να το έχει κάποιος υπόψιν του. Βλέπουμε το στοιχείο της ανανέωσης αλλά και το στοιχείο της ψήφου σε γυναίκες: Οι δύο πρώτες στην Αττική Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου, οι δύο πρώτες στην Κεντρική Μακεδονία γυναίκες, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Κατερίνα Νοτοπούλου”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι για πρώτη φορά έγινε εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

Σχετικά με τους ΠΑΣΟΚογενείς, σχολίασε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν περισσότερα από 10 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όσον αφορά στο αν ευνοήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ την εποχή των μνημονίων και από τη συνεργασία με τη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: “Αυτό που ζητώ είναι να μην έχει κανείς κλειστά τα χαρτιά σε σχέση με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Είναι δικαίωμά του να πει αν θα συνεργαστεί ή δεν θα συνεργαστεί. Αλλά όταν τον ρωτάνε ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και δεν λέει το αυτονόητο, δηλαδή ότι τα κόμματα που θα κυβερνήσουν, αυτός που θα έχει το προβάδισμα στην λαϊκή ετυμηγορία θα έχει το προβάδισμα και στο να επιλέξει τον Πρωθυπουργό, αφήνονται σκιές που έχουν και θεσμικό αντίκτυπο. Οι περίοδοι εκείνοι που πρωθυπουργοί έβγαιναν στις παρακάμερες με παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων και του παλατιού είναι σκοτεινή εποχή και πολύ μακρινή. Οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και όχι να διορίζονται”.

Ενώ για λύση τύπου Παπαδήμου είπε: “Όσο δεν ξεκαθαρίζει τις θέσεις του το ΚΙΝΑΛ δημιουργεί υπόνοιες ότι έχει στο μυαλό του λύσεις τύπου Παπαδήμου και λύσεις τραπεζιτών και μη πολιτικών προσώπων”.

«Δεν ανησυχώ για τις εκλογές, ανησυχώ για το τι θα παραλάβουμε»

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το αν θα κερδίσει ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, αλλά για το τι θα παραλάβει.

«Δεν ανησυχώ για τις εκλογές, ανησυχώ για το τι θα παραλάβουμε. Έχω παραλάβει ξανά καμένη γη, ενώ εμείς παραδώσαμε 37 δισ. ευρώ στα ταμεία, με ρυθμισμένο το χρέος και τη χώρα έξω από τα μνημόνια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εύκολη οικονομική διαχείριση. Οι ίδιοι λένε ότι έχουν δώσει 42 δισ. ευρώ. Πού έχουν πάει αυτά τα λεφτά; Ναι, ανησυχώ. Οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν χθες, πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Η κοινωνία περνάει μια δύσκολη κατάσταση».

Πυρά για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε καλά που δεν έθεσε ανοικτά το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας. «Όταν κοπάσουν τα χειροκροτήματα πρέπει να δούμε τι διεκδικήσαμε και τι δεσμεύσεις πήραμε» σημείωσε με νόημα. Τάχθηκε κατά του μοντέλου του πρόθυμου, δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί η κυβέρνηση και υπενθύμισε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση είχε μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας, πετυχαίνοντας επενδύσεις στη χώρα και σημαντικά κέρδη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ αρχικά συνέχισε αυτή τη διαπραγμάτευση και έθεσε μια σειρά από ανταλλάγματα στις ΗΠΑ, τελικά δεν πήρε κανένα από αυτά. «Ενώ οι ΗΠΑ απέρριψαν το 100%, εμείς τους δώσαμε το 100% αυτών που ζήτησαν» είπε, τονίζοντας ότι η αμυντική συμφωνία τελικά ανανεώθηκε επ’ αόριστον. Εξέφρασε δε τον έντονο προβληματισμό του για το πού μπορεί να οδηγήσει η νέα κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, που θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό επιπλέον 4 δισ. ευρώ.

Για τα ζητήματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραμένει εμμονικά νεοφιλελεύθερη. Υπενθύμισε ότι όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει ένα επιπλέον 17% της ΔΕΗ, που πλέον λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ την ίδια ώρα προχώρησε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση προσδένοντας το ενεργειακό μίγμα της χώρας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι μεγάλο θέμα η απουσία ελέγχων του κράτους στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τόνισε ακόμη ότι από πλευράς της κυβέρνησης δεν υπήρξε καν πρόθεση να αναγνωρίσουν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. «Φτάσαμε Μάρτιο και κάτω από τις δικές μου πιέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τα υπερκέρδη. Και ακόμη τα ψάχνουνε» σημείωσε.

«Προτεραιότητα η κοινή ωφέλεια»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η κοινή ωφέλεια. Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί να μπει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Με αυτόν τον σχεδιασμό μπορούμε αισθητή πτώση των τιμών» είπε. Τόνισε ακόμη πρέπει να υπάρξει και δημοσιονομική παρέμβαση για την ακρίβεια στο ράφι, με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και μείωση του ΕΦΚ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι μαζί με τις χώρες του Νότου, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει να είναι να συμπεριληφθεί στη ρήτρα διαφυγής και για το 2023.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις