Με πολιτικό σταθμό πλέον τη ΔΕΘ ο δρόμοςτις επόμενες 10 μέρες δεν θα είναι στρωμένος για την κυβέρνηση με ροδοπέταλα ή μετάξι αλλά με την ενοχλητική για όλους υπόθεσης με τους «κοριούς» των υποκλοπων.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης που μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Κατάρ όπου θα συναντηθεί επίσημα με τον εμίρη της χώρας, σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, έχει δώσει εντολή σε όλα τα στελέχη της ΝΔ να ολοκληρώσουν σήμερα τις διακοπές τους και στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας  να καθορίσουν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις υποκλοπές για την Πέμπτη 25 ή την Παρασκευή 26 Αυγούστου. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αθανάσιο Μπούρα να συγκαλεί συνεδρίαση τη μεθεπόμενη εβδομάδα, δηλαδή στην εκπνοή του Αυγούστου, όχι με θέμα τις υποκλοπές, αλλά για τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Η συζήτηση Μητσοτάκη-Τσίπρα τοποθετείται πια 20 ημέρες μετά την παραίτηση των  Δημητριάδη και Κοντολέοντος, ενώ από τη συζήτηση θα λείπει, ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς δεν είναι βουλευτής.

Όσον αφορά, όμως, την ουσία του σκανδάλου των υποκλοπών, η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να κερδίσει χρόνο και να διευρύνει χρονικά το πεδίο της έρευνας με σκοπό να οδηγήσει τη συζήτηση σε γενικότητες.

Κλειδί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που σε ήρεμες περιόδους θεωρείται επιτροπή «ψυγείο» γι αυτό και δεν είχε στελεχωθεί με βουλευτές που πρόκσεινται στον στενό πυρήνα Μητσοτάκη, μπορεί να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή, κάτι που προβλέπεται από το άρθρο 43 Α, παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής. Εκεί συμμετέχουν ο συχνά διαφωνών βουλευτής Ηλείας  και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, η Όλγα Κεφαλογιάννη και άλλοι Καραμανλικοί η Σαμαρικοί.

Προκρίνεται λοιπόν ως αναγκαία στρατηγική η μετάθεση της μεθεπόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής (προείπαμε η επόμενη προσεχής θα συνεδριάσει τέλη Αυγούστου με μοναδικό θέμα τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ) και να οριστεί ακόμα και μετά τη ΔΕΘ όπου ήδη προβάλλεται το  πακέτο προεκλογικών παροχών που ευελπιστούν στο Μαξίμου να αλλάξει την ατζέντα και το κλίμα.

Ποια περίοδο θα εξετάσει η επιτροπή

Το ενδεχόμενο πάντως της εξέτασης της υπόθεσης των υποκλοπών από το 2012 απομακρύνεται καθώς τότε ήταν πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και αρμόδιος για την ΕΥΠ υπουργός ο Νίκος Δένδιας οπότε εκεί θα άνοιγαν άλλα μέτωπα.

Πως προετοιμάζεται ο  ΣΥΡΙΖΑ για την συζήτηση περί υποκλοπών

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εμμένει στην ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να εξετάσει το θέμα των υποκλοπών. Στελέχη του κόμματος θυμίζουν, άλλωστε, πως το αίτημα είχε κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες, ωστόσο η Ν.Δ. διά του προεδρείου της Βουλής το απέρριψε ώστε να μην διαταραχθεί η θερινή ραστώνη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αναφέρει η «Αυγή» θεωρούν δε ότι η υπόθεση Predator είναι απολύτως συνυφασμένη με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα πρόσωπα που πρέπει να κληθούν πρώτα και άμεσα είναι οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Παναγιώτης Κοντολέων και η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, που άλλωστε υπέγραφε και τις σχετικές εντολές παρακολούθησης.

ΠΑΣΟΚ: Να βγει η αλήθεια για Ανδρουλάκη

Το ΠΑΣΟΚ απαιτεί να ενημερωθεί δημόσια ο Νίκος Ανδρουλάκης το λόγο για τον οποίο παρακολουθεί το επιμένει στο ζήτημα της τήρησης του ηλεκτρονικού αρχείου της παρακολούθησης και επισημαίνει πως η εξεταστική επιτροπή πρέπει να αφορά την υπόθεση παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και όχι Γενικώς και αορίστως το ζήτημα των παρακολουθήσεων από την διαχρονικά.

Μειονέκτημα το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να συμμετάσχει στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Το βάρος θα τραβήξει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλης Κατρίνης. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν όμως ότι το ζήτημα μόλις τώρα αρχίζει και πάρα το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις