«Πρέπει να μπει ένα τέλος στον σοσιαλισμό για τους ολιγάρχες, ένας εκ των οποίων έχει την τιμητική του» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως το νομοσχέδιο προβλέπει τεράστια κουρέματα χρεών για τα ναυπηγεία, με σκοπό να παραχωρηθούν στον «ψευτοεπεδυντή», όπως χαρακτήρισε, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να φέρει αντίστοιχα κουρέματα για τους μικρομεσαίους και την κύρια κατοικία. «Τον αποκαλώ “ψευτοεπενδυτή” διότι δεν θα βάλει από την τσέπη του ούτε ένα ευρώ», είπε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Δεν είναι επενδυτής αλλά κάποιος κύριος που είχε άγιο, και ο άγιος αυτός είστε εσείς. Το ίδιο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα αεροδρόμια και τη Fraport, που δανείστηκε από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί από τον ελληνικό λαό. Είναι σαν να λέω, ωραίο το σπιτάκι σας, θα μου δώσετε λεφτά να το το πάρω», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, η κυβέρνηση σκοπεύει να απαλλάξει τον επενδυτή από τα χρέη των ναυπηγείων, ενώ το Δημόσιο θα πάρει πίσω τα χρωστούμενα, εφόσον του δώσει δουλειές του Πολεμικού Ναυτικού, ύψους 7 δισ. ευρώ.

Ο Γ.Γ. του ΜέΡΑ 25 σχολίασε επίσης την αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, σημειώνοντας ότι υπερβαίνουν κατά πολύ τις αυξήσεις στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες κ.λπ. «Μπαίνει ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ και παθαίνει εγκεφαλικό», και την ώρα που υπάρχει αύξηση των ποσοστών κέρδους των σούπερ μάρκετ, δεν υπάρχει έλεγχος από την επιτροπή Ανταγωνισμού, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Για την υπόθεση των αυξήσεων στο ρεύμα, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι δεν σχετίζεται με το κόστος παραγωγής του, αλλά με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και την οριακή τιμολόγηση: «Ακόμα και εάν είχαμε 99 στις 100 κιλοβατώρες να παράγονται δωρεάν από ΑΠΕ, και 1 στις 100 από φυσικό αέριο, όλες θα τιμολογούνταν βάση της μίας του φυσικού αερίου», είπε ο κ. Βαρουφάκης, καλώντας σε κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. «Δεν λέμε να πωλείται κάτω από την τιμή παραγωγής του. Αυτό θα σήμαινε επιδότηση, η οποία προέρχεται από δανεισμό. Δανείζεστε για να επιδοτείτε τα υπερκέρδη των ολιγαρχών. Αυτό είναι παράλογο για ένα πτωχευμένο κράτος», είπε ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε το 40% της τιμής της χονδρικής, χωρίς κανένας από παραγωγούς να χάνουν ούτε ένα ευρώ, λέγοντας τους ότι θα πάρουν το κόστος συν ένα 5% κέρδος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις