Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη - «Δεν άφησε τίποτα αναπάντητο» [vid]

Ο κ. Μητσοτάκης σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην -όπως είπε- αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. «Με έχετε ακούσει ήδη και να ξέρετε ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο με σεβασμό στην τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα μπορούσε να είναι εταίρος της ΕΕ αν το θέλει. Μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όπως πχ με την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Αλλά συνεχίζει να διαδραμτίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στον Καύκασο, τα Βαλκανια και την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε

«Έχει εμμονές με τη χώρα μου. Ακούσαμε από τα χείλη τους ότι «θα έρθουν κάποια νύχτα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη γνωστή φράση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ένας επιτιθέμενος και όχι ένας αμυνόμενος. (σ.σ. η Τουρκία) χτίζει ένα αφήγημα για το Αιγαίο μετά τα Ίμια και προβάλλει απαιτήσεις έναντι των νησιών. Υπάρχει ακόμα ένα casus beili πριν από τα Ίμια και σήμερα η Τουρκία φτάνει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία στα ανατολικά μας νησιά που κατοχυρώθηκαν πριν από 100 χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις πολλαπλές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «μονομερή απόφαση άρνησης κάθε διαλόγου» εκ μέρους της Άγκυρας.

«Είναι αποδεκτή αυτή η στάση από ένας μέλος του ΟΗΕ; Από έναν παίχτη της διεθνούς σκηνής;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον του ΟΗΕ λέγοντας ότι «υποσκάπτουν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο την ώρα που υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στις κόκκινες γραμμές ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «απολύτως απαράδεκτες οι τουρκικές απαιτήσεις για τα νησιά του Αιγαίου. Ουδέποτε θα δεχτώ ως πρωθυπουργός να κακοποιούν έστω και λεκτικά την ανεξαρτησία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πολλά χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης μετά το δράμα του 2022» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλω να απευθυνθώ στον τουρκικό λαό. Η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο και δεν εκφράζει καμία απειλή για τη χώρα σας. Είμαστε φίλοι σας».

«Η πλειοψηφία των δύο λαών δεν θέλει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ας κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα» ήταν το καταληκτικό μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στον ορίζοντα

Νωρίτερα πάντως την Παρασκευή  ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμραχίμ Καλίν παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι NTV και σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο προγραμματισμός μίας συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαρτάται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Δεν ξέρω αν θα γίνει συνάντηση στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη», είπε ο Καλίν.

Αξίζει να τονιστεί ότι στη Νέα Σύνοδο Κορυφής ΕΕ, στην οποία έχει προσκληθεί και η Τουρκία, είχε κάνει σχετική αναφορά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στη ΔΕΘ. Φαίνεται ξεκάθαρα πως στη Νέα Υόρκη υπήρξαν διπλωματικές προσπάθειες ώστε Ελλάδα και Τουρκία να ξανά κάτσω στο τραπέζι του διαλόγου.

Loader