Επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μετά τις νέες αποκαλύψεις της μελέτης του καθηγητή Θεόδωρος Λύτρα για τη θνητότητα ασθενών με COVID-19 εντός και εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα την εν λόγω έρευνα, η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

«Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει: 97,7% οι απώλειες εκτός ΜΕΘ, 72,7% σε ΜΕΘ», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. «Αυτό το σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019», προσθέτει ο ίδιος.

«Υγειονομικό έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη», καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.

Η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου:

Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές πρωτιές σε απώλειες.

Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει: 97,7% οι απώλειες εκτός ΜΕΘ, 72,7% σε ΜΕΘ.

Αυτό το σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019.

Υγειονομικό έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη.

Μελέτη Λύτρα: Αποκαλυπτικά στοιχεία – Πέθαναν σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι που δεν μπήκαν σε ΜΕΘ

Αρκετά ερωτήματα δημιουργεί το δεύτερο μέρος της μελέτης Λύτρα – Τσιόδρα, αναφορικά με την θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, έως τον Απρίλιο 2022. Καθώς όχι μόνο επιβεβαίωσε την αυξημένη θνητότητα στη χώρα αλλά και την μακάβρια διαπίστωση, ότι όσοι δεν κατάφεραν να διασωληνωθούν, πέθαναν σχεδόν όλοι.

Η εν λόγω διαχείριση της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας αποδεικνύεται με στοιχεία και νούμερα. Τονίζει την περαιτέρω επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως τον Απρίλιο του 2022.

Η μελέτη που αυτή τη φορά υπογράφεται μόνο από τον Θοδωρή Λύτρα αναδεικνύει επίσης ότι το 21% υπερ πολλαπλασιάζεται στην επαρχία, αγγίζοντας το 64%.

Δηλαδή ένας ασθενής που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην επαρχία η πιθανότητα να καταλήξει ήταν αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά αυτή ήταν στο 36%, όπως είχε αναλυθεί στο προηγούμενο στάδιο της έρευνας.

Όπως παρατηρεί και εξηγεί σε σχετική ανάρτηση ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας η κλιμάκωση της θνητότητας παραμένει ολόιδια «όσο περισσότεροι νοσηλεύονται κ η γεωγραφική ανισομέρεια, με πολύ στενότερα πλέον 95% Διαστήματα Εμπιστοσύνης».

Ο καθηγητής σημειώνει επίσης ότι στα ευρήματα της έρευνας ξεκαθαρίζεται ότι αναφορικά με εκείνους που ήταν εμβολιασμένοι επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ωστόσο υπογραμμίζεται, πως εάν κάποιος έχει την «ατυχία» να νοσεί βαριά παρά τον εμβολιασμό, αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η «ποιότητα της περίθαλψης που καθορίζει τις πιθανότητες που έχει για να ζήσει».

Τα στοιχεία αυτά που αναλύονται σε σχετικούς πίνακες αναφέρουν, «μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεσαι στην επαρχία: άλλο ένα +64% σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1 Σεπτέμβρη η διαφορά επαρχίας – Αθήνας ήταν 36% (όσο κ στην αρχική μελέτη).

Το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε 2 περίπου ίσα μέρη.

«Οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή την επιδείνωση της θνητότητας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης» καταλήγει αιχμηρά ο Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα στη μελέτη καταγράφεται πως από τον Αύγουστο του 2021 οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν σταδιακά, ταυτόχρονα με την αυξημένη κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα, ειδικά από τον Νοέμβριο του 2021.

Μετά τον Ιανουάριο του 2022, η Όμικρον παρέτεινε περαιτέρω αυτό το επιδημικό κύμα, με σταδιακή αποκλιμάκωση.

Η μελέτη αφορά σε 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Μεταξύ εκείνων που δεν μπήκαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι πέθαναν (1.084 ασθενείς, 97,7%), έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των εισαχθέντων (p<0,001).

Τέλος, η ηλικία συνδέθηκε έντονα με τη θνησιμότητα, όπως και η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις