Μητσοτάκης εκδήλωση της Google: Μια μεγάλη επένδυση -με έμφαση κυρίως στις υποδομές του Cloud-  παρουσιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Oι ανακοινώσεις έγιναν από την πρόεδρο της Google Cloud International Αντερ Φοξ-Μάρτιν και την πρόεδρο ΝΑ Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Google Cloud International, επικαλούμενη σχετική μελέτη η επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού θα συνεισφέρει ως το 2030 συνολικά 2,2 δισ δολ. στο ελληνικό ΑΕΠ και θα υποστηρίξει τη δημιουργία πάνω από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Κλείνοντας, δε, την παρουσίασή της η πρόεδρος της Google Cloud International χρησιμοποίησε μια ιρλανδική παροιμία ότι «οι δύο μειώνουν τον δρόμο» εξηγώντας ότι αυτή αφορά την συνεργασία του ενός με τον άλλο για να μικραίνει το ταξίδι.

«Ήταν τιμή μας που συνεργαστήκαμε τα τελευταία 15 χρόνια με την Ελλάδα, είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και στο μέλλον».

Επενδύουμε και προωθούμε ένα ψηφιακό άλμα στη χώρα μας

Την επιλογή και το όραμα της κυβέρνησης να επενδύσει και να προωθήσει ένα ψηφιακό άλμα στη χώρα μας, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και την στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανοίγοντας την ομιλία του ευχαρίστησε την Google για την συμβολή της στην αναπτυξιακή τροχιά της πατρίδας μας, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον τα τελευταία 15 χρόνια.

«Η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γένει ένα εφαλτήριο για την χώρα μας, ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και την οικονομία. Αρκεί να έχει προσανατολισμό, οραματισμό και σχέδιο» είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν έχω κρύψει ποτέ το όραμα μου για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της πατρίδας μας και βασικός πυλώνας είναι το σχέδιο μας Ελλάδα 2.0. Είναι ενεργός πυρήνας του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας και με χαρά διαπιστώνω ότι και η Google, και πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, συντάσσονται προς αυτές τις κατευθύνσεις» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για την σημαντική απόφαση της Google να δημιουργήσει ένα cloud region στην Ελλάδα. Είναι μια δυναμική επένδυση, η οποία μπορεί να εισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030. Και το σημαντικότερο, να δημιουργήσει κοντά στις 20.000 καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίες. Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων, που δεν έμειναν στα λόγια αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία τρία χρόνια».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε μια άλλες μεγάλες εταιρείας που τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας και έχουν συμβάλλει στο να σταματήσει το brain drain. Σημείωσε δε ότι αυτό προέκυψε μετά από «μάχη» με την γραφειοκρατία, διορθώνοντας ιδιοτροπίες, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο μέσα από μια ανάπτυξη, η οποία – όπως είπε – «ξεπερνά και τις δικές μας προβλέψεις». Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στα φορολογικά κίνητρα τα οποία επιχειρεί να δίνει η κυβέρνηση, προκειμένου οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε καινοτόμες επενδύσεις, όπως αυτή που ανακοινώνει σήμερα η Google. «Πρόκειται για μια διαρκεί ψηφιακή διαδικασία προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας, του κράτους, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων» είπε χαρακτηριστικά. «Ειδικά των μικρών και των μεσαίων, προκειμένου αυτές να μπορέσουν αν ευθυγραμμιστούν στις απαιτήσεις τις εποχής» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πάνω από 10 δισεκατομμύρια πόρων από το ΕΣΠΑ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθούν σε όλους τους τομείς της παραγωγής, από τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση μέχρι την βιομηχανία και τις υπηρεσίες. «Και ναι, έγιναν άλματα στη χρήση της τεχνολογίας» είπε ο πρωθυπουργός. «Ενισχύθηκαν οι υποδομές cloud και data centers, η Ελλάδα πλέον έχει ένα δυναμικό και αναπτυσσόμενο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας» πρόσθεσε. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «και βέβαια το Δημόσιο δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω σε αυτή την λογική. Ως μεγάλος πελάτης, προμηθευτής υπηρεσιών, στρέφεται πια, σε clouds based λογικές. Έχοντας μια cloud first λογική για τα δικά του δεδομένα».

Σημείωσε επίσης ότι προτεραιότητα είναι η θωράκιση από κυβερνοαπειλές καθώς αυτές αφορούν και την εθνική μας άμυνα, ενώ διευκρίνισε ότι η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για καλύτερη απόδοση της οικονομίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Ήδη το κράτος παρέχει ψηφιακά 1.500 υπηρεσίες. Πρόκειται για μια σιωπηλή επανάσταση που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και συνεχίζεται. Έχουμε πλέον λιγότερη ταλαιπωρία, χωρίς ουρές και γραφειοκρατία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος χαιρέτησε την απόφαση της Google να δημιουργήσει δυο κέντρα αριστείας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ είπε ότι 10 χιλιάδες άνεργοι αναβάθμισαν τις δεξιότητες τους εξαιτίας της συνεργασίας της εταιρείας με το υπουργείο Απασχόλησης». Κατέληξε παραπέμποντας στα λόγια του ιδρυτή της Google: «Η αισιοδοξία είναι σημαντική γιατί σε βοηθά να τολμάς πράγματα που οι περισσότεροι δεν θα έκαναν. Εμείς τολμάμε και είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις