Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του State Department σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία για την ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Libya Political Dialogue Forum να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του Λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Τη δήλωση αυτή έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του State Department.

Όπως τόνισε ο ίδιος:

«Ενώ γνωρίζουμε αναφορές ότι υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας από την κυβέρνηση της Τουρκίας και την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο.

Θα σας παραπέμψαμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Δεν έχουν καμία αξία οι αντιδράσεις της ΕΕ και της Ελλάδας», λέει το υπουργείο Εξωτερικών

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η ανακοίνωση της ΕΕ για το «τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία φθάνει στο σημείο να δηλώσει ότι η «Ένωση στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί να καταπατήσει τα δικαιώματα της Λιβύης. Αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει τις τουρκολιβυκές προσπάθειες προσέγγισης. Και η ΕΕ στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που αποφεύγει το διάλογο. Αυτά που κάνει η ΕΕ και η αντίδρασή της είναι εναντίον των ευρωπαϊκών αρχών. Η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει σχόλια για συμφωνίες που αφορούν τρίτες χώρες, δεν είναι δικαστικό όργανο» δηλώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στην Αίγυπτο ο Νίκος Δένδιας

Εκτάκτως την Κυριακή θα μεταβεί στην Αίγυπτο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Το βράδυ της Δευτέρας (3/10) ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρέσβη της Γαλλίας με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνη. Συνακόλουθα, ενημερώθηκε και το Ισραήλ, στο πλαίσιο της παρέμβασης του υπουργού Εξωτερικών στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναλυτικά

«Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ταντζού Μπιλγκίτς απαντά σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της ΕΕ και της Ελλάδας σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων

“Για τη χώρα μας δεν έχουν καμία αξία και σημασία οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας κα της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων.

“Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

“Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που προσπαθεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης, με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ναυτικής δικαιοδοσίας και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει δημοσιεύσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

“Η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας η οποία με στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.

“Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα σύνορα και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις