Για «εισβολή ανορθολογισμού», «σκοταδισμού» και «θρησκευτικού προσηλυτισμού» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φέρνει στη Βουλη την απόπειρα επιστροφής της θρησκευτικής κατήχησης στα σχολεία, προχωρώντας σε καταγγελία τόσο της Νίκης Κεραμέως όσο και του Κώστα Μπακογιάννη.

Η εισβολή του ανορθολογισμού, του σκοταδισμού και του θρησκευτικού προσηλυτισμού έχει χτυπήσει “κόκκινο” στα χρόνια της ΝΔ και της θητείας της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως στην εκπαίδευση, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που κατέθεσαν σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Παιδείας, Νίκου Φίλη και της Αν. Τομεάρχη Παιδείας, Μερόπης Τζούφη και την οποία συνυπογράφει και η Τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου.

Αναλυτικά, στην ερώτηση σημειώνεται:

«Θέμα: Με τη «βούλα» της υπουργού Παιδείας και του Δημάρχου Αθηναίων τα σχολεία του Δήμου της Αθήνας μετατρέπονται σε κατηχητικά κέντρα της εκκλησίας.

Η εισβολή του ανορθολογισμού, του σκοταδισμού και του θρησκευτικού προσηλυτισμού έχει χτυπήσει “κόκκινο” στα χρόνια της ΝΔ και της θητείας της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως στην εκπαίδευση, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που κατέθεσαν σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Τομεάρχη Παιδείας, Νίκο Φίλη και την Αν. Τομεάρχη Παιδείας, Μερόπη Τζούφη και συνυπογράφει και η Τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου.

Πολλά τα παραδείγματα, από την πολτοποίηση των σύγχρονων Προγραμμάτων Ιστορίας, τον εξοβελισμό της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής Παιδείας από το Λύκειο (που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε παράνομη από το ΣτΕ), την έγκριση ημερίδων παραχριστιανικών οργανώσεων, την προώθηση δήθεν εκπαιδευτικού υλικού κατά των αμβλώσεων στα σχολεία (που μετά την κατακραυγή ακυρώθηκε) ή τη σκανδαλώδη συνεργασία της υπουργού Παιδείας με τον άλλο υπουργό και πωλητή αρχαιογνωσίας σε 5χρονα παιδιά, Άδωνη Γεωργιάδη.

Τελευταίο επεισόδιο είναι η απόπειρα να επιστρέψει στα σχολεία η θρησκευτική κατήχηση. Αυτό επιχειρείται μέσω της μαζικής παραχώρησης χώρων Δημοτικών σχολείων σε εκκλησίες που έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα (29/9-4/10/2022) με διαδοχικές αποφάσεις τους οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αθηναίων.

Με τις αποφάσεις αυτές οι Σχολικές Επιτροπές εισηγούνται θετικά να παραχωρηθούν για όλη την «τρέχουσα» σχολική χρονιά αίθουσες και προαύλια σχολείων, σε ημέρες ή ώρες εκτός καθημερινής εκπαιδευτικής λειτουργίας –π.χ. Παρασκευή απόγευμα ή Σαββατοκύριακο– σε κατά τόπους ιερούς ναούς, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει τον τίτλο «Νεανικές και παιδικές συντροφιές».

Στα σχετικά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η περιγραφή του προγράμματος μιλά για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας, μέσα από παιχνίδι, αθλήματα και λοιπές ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Όμως, γονείς και εκπαιδευτικοί ορισμένων σχολείων έμειναν έκπληκτοι όταν έλαβαν στα χέρια τους και μελέτησαν το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακαλύπτοντας ότι υποκρύπτεται θρησκευτική κατήχηση. Το φυλλάδιο διαθέτει κωδικό QR. Σύμφωνα με καταγγελίες, το σκανάρισμα του QR Code παραπέμπει σε βίντεο στο youtube με τίτλο «Το κατηχητικό ξεκίνησε», που περιλαμβάνει αναφορές όπως «το κατηχητικό μου» ή «στιγμές χαράς κοντά στον Χριστό» – δηλαδή προφανείς αναφορές κατήχησης.

Η κατήχηση όμως απαγορεύεται ρητά σε οδηγία του Δήμου Αθηναίων που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 (αριθμός πρωτοκόλλου: 144365/29-06-2020) και εστάλη σε όλες τις Σχολικές Επιτροπές και όλα τα σχολεία του δήμου. Σύμφωνα με την οδηγία, που περιγράφει αναλυτικά το πλαίσιο υπό το οποίο θα παραχωρούνται σχολικοί χώροι σε φορείς για δράσεις κοινής ωφέλειας, επιτρέπονται μεν οι παραχωρήσεις σε κέντρα νεότητας και πολιτιστικά κέντρα ιερών ναών, αλλά απαγορεύονται ρητά οι δραστηριότητες με πολιτικό, κομματικό ή προσηλυτιστικό χαρακτήρα.

Αποφάσεις παραχώρησης σχολικών χώρων για το πρόγραμμα κατήχησης έχουν εκδοθεί κυρίως από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του 4ου δημοτικού διαμερίσματος και αφορούν τα εξής 13 Δημοτικά σχολεία: 52ο, 56ο, 57ο, 58ο, 59ο, 60ό, 61ο, 62ο, 67ο, 127ο, 128ο, 144ο και 145ο. Απόφαση παραχώρησης σχολικού χώρου σε εκκλησία καταγράφεται και από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 2ης δημοτικής κοινότητας και αφορά το 103ο Δημοτικό σχολείο στον Νέο Κόσμο.
Ανάμεσα στις πέντε εκκλησίες που έχουν ζητήσει και λάβει θετική γνωμοδότηση, είναι και ο Ιερός Ναός Αγ. Αιμιλιανού Λόφου Σκουζέ που εμφανίζεται ως φορέας του προγράμματος στο 127ο Δημοτικό σχολείο. Γονείς στη συγκεκριμένη γειτονιά ζητούν να υπάρξει άμεσος έλεγχος για την είσοδο των κατηχητικών στα σχολεία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Θα παρέμβει ώστε να μη δοθεί ή να ανακληθεί η έγκριση από τα σχετικά όργανα της Διοίκησης της Εκπαίδευσης για την παραχώρηση των σχολικών χώρων σε δραστηριότητες που υποκρύπτουν τη λειτουργία κατηχητικών σχολείων της Εκκλησίας

2. Θα έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη να του επιστήσει την προσοχή για την παράνομη προσπάθεια εκ μέρους συγκεκριμένων Σχολικών Επιτροπών του Δήμου του να προχωρήσουν σε δράσεις προσηλυτισμού μέσα στα σχολεία;

Οι υπογράφοντες βουλευτές

Φίλης Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Αναγνωστοπούλου Σία

Βασιλικός Βασίλης

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζουράρις Κώστας

Θραψανιώτης Μανόλης

Λάππας Σπύρος

Μάρκου Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Πούλου Γιώτα

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Συρμαλένιος Νίκος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Ψυχογιός Γιώργος».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις