Πλεύρης για χημικό ευνουχισμό: Την πρόταση του Μάκη Βορίδη περί χημικού ευνουχισμού για τους παιδοβιαστές σχολίασε στην ΕΡΤ, ο Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι κάποια εγκλήματα όπως αυτό της υπόθεσης του Κολωνού, με θύμα τη 12χρονη, δεν θα έπρεπε να έχουν υπό όρους απόλυση.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως δεν μπορεί να υπάρξει ποινή χημικού ευνουχισμού και εξήγησε ότι ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε για συναίνεση του δράστη.

«Ο Μάκης Βορίδης είναι έγκριτος συνάδελφος και στο Ποινικό Δίκαιο. Δεν μπορεί να υπάρξει ποινή χημικού ευνουχισμού. Πώς μπορεί να υπάρξει και σε αυτό αναφέρεται ο Μάκης Βορίδης… Σε κάποιον που έχει τιμωρηθεί με 20 χρόνια, να του πουν «αν θέλεις να βγεις νωρίτερα, οικειοθελώς δώσε τη συναίνεσή σου για κάτι τέτοιο», είπε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε: «Η δική μου ξεκάθαρη θέση είναι: Υπάρχουν εγκλήματα που δεν θα έπρεπε να έχουν υπό όρους απόλυση. Είναι μια ξεκάθαρη θέση την οποία έχω υποστηρίξει διαχρονικά. Η υφ’ όρων απόλυση, που είναι ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία, έχει όρους και προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι υπάρχουν εγκλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η δεύτερη ευκαιρία. Ο βιασμός παιδιών προφανώς είναι από τα αδικήματα που εγώ δεν πιστεύω ότι θα σωφρονιστεί ποτέ ένας τέτοιος άνθρωπος. Δεν με ενδιαφέρει να σωφρονιστεί, είναι ένα έγκλημα τόσο ειδεχθές που είναι αδιάφορο για την κοινωνία ο σωφρονισμός του. Το σημαντικό είναι η προστασία της κοινωνίας από αυτούς τους ανθρώπους. Ένας άνθρωπος στον Άγιο Παντελεήμονα είχε καταδικαστεί και το ξαναέκανε. Ο βιαστής παιδιών παραμένει επικίνδυνος για τα παιδιά μας. Στη ζυγαριά το να μείνει μέσα και να μην του δοθεί άλλη ευκαιρία ή να προστατευτούν τα παιδιά γέρνει στο να προστατευτούν τα παιδιά».

Μάκης Βορίδης: Με τη συναίνεση των βιαστών ανηλίκων ενδεχόμενος χημικός ευνουχισμός

Διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα είπε για τον χημικό ευνουχισμό παιδεραστών και παιδόφιλων, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως: «Οι εγκληματίες που τελούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ειδικά κατά των ανήλικων, η εμπειρία λέει ότι δεν αναμορφώνονται».

«Υπάρχουν σκέψεις, τις οποίες εγώ τις συνέδεα ευρύτερα με την αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων και έλεγα ότι σε ορισμένα αδικήματα θα μπορούσε να μην υπάρχει καθόλου απόλυση υπό όρους, δηλαδή να εκτίουν το σύνολο της ποινής. Όμως εθελοντικά αν κάποιος από αυτούς τους εγκληματίες, επιθυμεί να κάνει την ιατρική πράξη του χημικού ευνουχισμού του αυτό θα μπορούσε να οδηγεί σε ευεργετικά αποτελέσματα σε σχέση με την ποινική του μεταχείριση, με την συναίνεση του δηλαδή» σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως «αυτό θα λαμβανόταν υπόψιν είτε στην επιμέτρηση της ποινής του είτε στο θέμα της απόλυσής του υπό όρους, προκειμένου κάποια στιγμή να απολύεται από την φυλακή πριν την πλήρη έκτιση της ποινής του. Θα ήταν κάτι το οποίο θα έδειχνε μια κατανόηση της κατάστασης του και την σοβαρότητα των εγκλημάτων που έχει διαπράξει και την θέλησή του να μην τα διαπράξει στο μέλλον. Επομένως αυτό θα μπορούσε να συνεκτιμηθεί για την ποινική του αξιολόγηση».

«Ο χημικός ευνουχισμός είναι ιατρική πράξη για την αντιμετώπιση του προστάτη του καρκίνου και αυτό ουσιαστικά είναι κάτι που αποδέχεται ο εγκληματίας να κάνει προκειμένου να εκτιμηθεί αυτό από το δικαστήριο», τόνισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι όλα αυτή είναι σκέψη δική του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις