Συντονισμένη κυβερνοεπίθεση δέχτηκαν το πρωί της Παρασκευής τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με επίκεντρο το TAXISnet, του οποίου η λειτουργία «μπλοκαρίστηκε» για πάνω από 48 ώρες!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κώστα Ντελέζου στα ΝΕΑ, η επίθεση έγινε από την Ολλανδία και η προσπάθεια είχε στόχο να παύσει τις δραστηριότητες περίπου 800 ιστοσελίδων του Δημοσίου.

Σημειωτέον, ότι με τη χρήση των κωδικών TAXISnet λειτουργούν πλέον εκατοντάδες υπηρεσίες του Gov.gr, όπως και οι πιστοποιήσεις (αυθεντικοποιήσεις) για υπηρεσίες των τραπεζικών ιδρυμάτων. Μεταξύ των προβλημάτων που προκλήθηκαν, ήταν να τεθεί νοκ άουτ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση!

Μάλιστα, οι γιατροί μπορούσαν να συνταγογραφήσουν το Σαββατοκύριακο σε επείγοντα περιστατικά, μόνο χειρόγραφα, ενώ τα εφημερεύοντα φαρμακεία δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τις επείγουσες συνταγές. Επίσης, ούτε και οι γιατροί των νοσοκομείων μπορούσαν να συνταγογραφήσουν στους ασθενείς που προσέρχονταν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Όπως εξηγούν στα ΝΕΑ αρμόδιοι τεχνικοί πληροφορικής, η επίθεση ήταν είδους DDoS και σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως εξηγούν στα ΝΕΑ αρμόδιοι τεχνικοί πληροφορικής, μια σειρά από bot ή botnet, κατακλύζουν μια τοποθεσία Web ή μια υπηρεσία με αιτήσεις HTTP, διακόπτoντας τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ κεντρικών υπολογιστών.

Ουσιαστικά, πολλοί υπολογιστές επιτίθενται σε έναν υπολογιστή σε συγκεκριμένο χρόνο, αποκλείοντας τη χρήση του από τους νόμιμους χρήστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η υπηρεσία να καθυστερεί να ανταποκριθεί ή να διακόπτεται τελείως η λειτουργία της για ώρας ή και μέρες. Μάλιστα, οι επιθέσεις DDoS μπορούν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες ασφαλείας και να στοχεύσουν οποιοδήποτε τελικό σημείο που είναι προσβάσιμο δημοσίως μέσω του Internet.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στα ΝΕΑ, ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «μπλοκαρίστηκε» η λειτουργία άνω των 800 ιστοτόπων του Δημοσίου που είναι συνδεδεμένοι με αυτά.

Του θέματος επιλήφθηκε η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, με τους τεχνικούς των πληροφοριακών συστημάτων να προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να επαναφέρουν τους ιστότοπους με τη βοήθεια των τεχνικών του ΟΤΕ.

Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν μπει σε λειτουργία περίπου 600 ιστοσελίδες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις