Με τον στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Haftar), επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), είχε συνάντηση στη Βεγγάζη ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος προηγουμένως αγνόησε το «καψόνι» της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης να συναντηθεί με την ΥΠΕΞ, Νάιλα Μανγκούς.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν διπλωματικές πηγές, ο στρατάρχης Χαφτάρ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα. Παράλληλα, καταδίκασε ξεκάθαρα τα τουρκο-λιβυκά μνημόνια και σημείωσε, πως αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν γίνουν εκλογές θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις.

Ο κ. Δένδιας παρευρέθη στη συνέχεια, στο λιμάνι της Βεγγάζης, σε εκδήλωση παρουσίασης της συνεισφοράς της Ελλάδας στο πρόγραμμα WFP για την αποκατάσταση του λιμένα της πόλης, κρίσιμου σημείου εισόδου για τρόφιμα και ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε έπειτα σε ανάρτησή του στα social media ότι «είχα συνομιλίες με Προέδρους Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης τους οποίους και ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου» το ’19, αλλά & αυτού που υπογράφηκε τον Οκτώβριο ’22. Η κοινοβουλευτική συνεργασία επίσης στο επίκεντρο».

Λιβύη: Το χρονικό του διπλωματικού επεισοδίου – «Κανείς δεν θα υποδείξει με ποιον θα συναντηθώ», είπε ο Δένδιας [vid]

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έλαβε χώρα στην Τρίπολη της Λιβύης όταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο. Αντί όμως να εμφανιστεί για να τον συναντήσει ο πρόεδρος του προεδρικού συμβούλιο Μοχάμεντ Αλ Μέμφι όπως είχε συμφωνηθεί, στο αεροδρόμιο βρέθηκε η υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Ναιλα Αλ Μανγκούς η οποία επιχείρησε εκβιαστικά να δει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Η κ. Μανγκούς εκπροσωπεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η θητεία της οποίας έχει λήξει, και δεν νομιμοποιείται να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, όπως το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Μόλις ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε ότι η κ. Μανγκούς τον περίμενε για να τον συναντήσει, ζήτησε να αναχωρήσει αμέσως με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Από παλαιότερη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τη Ναιλα Αλ Μανγκούς στην Αθήνα

Το επεισοδιακό παρασκήνιο

Η δημοσιογράφος του OPEN Αλεξία Τασούλη μετέδωσε από τη Βεγγάζη τις τελευταίες εξελίξεις και το παρασκήνιο πίσω από το διπλωματικό επεισόδιο. Όπως μετέδωσε, το ζήτημα είχε ξεκινήσει ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης, 16/11, όταν ο κ. Δένδιας συμφώνησε την τελευταία στιγμή να προσγειωθεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος και στην Τρίπολη αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ταξιδέψει μόνο στη Βεγγάζη. Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε όμως ότι θα πήγαινε στην Τρίπολη μόνο υπό τον όρο να μη συναντήσει εκεί την ομόλογό του.

«Προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και η κ. Μανγκούς τον περίμενε μέσα στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου. Δεν βγήκε ποτέ στην πίστα του αεροδρομίου για να τον υποδεχθεί. Ωστόσο, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για την παρουσία της και αμέσως αρνήθηκε να κατέβει από το αεροσκάφος. Δεν άνοιξε καν η πόρτα του αεροσκάφους καθώς ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι ήθελε να αποχωρήσει η κ. Μανγκούς από την αίθουσα VIP, για να κατέβει ο ίδιος από το αεροσκάφος και να οδηγηθεί στο προεδρικό Μέγαρο και να συναντήσει εκεί τον πρόεδρο Μένφι», μετέδωσε η Αλεξία Τασούλη στο OPEN και πρόσθεσε:

«Καθώς η κ. Μανγκούς δεν αναχωρούσε, ο κ. Δένδιας έδωσε εντολή στο κυβερνητικό αεροσκάφος να αναχωρήσει ξανά με προορισμό τη Βεγγάζη».

Η Τρίπολη δεν έδινε άδεια πτήσης

Ωστόσο, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του OPEN, η Τρίπολη αρνήθηκε να δώσει άδεια πτήσης ως αντίδραση για την απόφαση του κ. Δένδια με αποτέλεσμα το κυβερνητικό αεροσκάφος να περιμένει για ώρα καθηλωμένο στον αεροδιάδρομο.

Όταν τελικά η σχετική άδεια δόθηκε, το αεροσκάφος χρειάστηκε να πετάξει μέσω του FIR Μάλτας προκειμένου να προσγειωθεί στη Βεγγάζη. Όση ώρα παρέμεινε στο αεροπλάνο, ο κ. Δένδιας σηκώθηκε από τη θέση του μόνο για να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τους λόγους της απόφασής του ενώ ξεκαθάρισε: «Κανείς δεν θα υποβάλει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ποιον θα συναντήσει και ποιον όχι».

Προκαλεί η Τρίπολη

Η Τρίπολη καλεί πλέον τον επιτετραμμένο να δώσει εξηγήσεις και παράλληλα ανακαλεί τον Λίβυο επιτετραμμένο στην Αθήνα πίσω στη λιβυκή πρωτεύουσα για εξηγήσεις. Μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Mohammed Hammude είπε ότι ως απάντηση στη στάση Δένδια, ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών (της Λιβύης) και λήφθηκε η απόφαση να ανακαλέσει τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Αθήνα πίσω για διαβουλεύσεις.

Δηλώνοντας ότι αυτή η στάση του Έλληνα υπουργού αντιμετωπίστηκε με λύπη από την κυβέρνηση της Λιβύης και ότι δεν θα ανακοινώσουν άλλα μέτρα, ο Hammude είπε: «Η στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σήμερα αποτελεί προσβολή για τους Λιβυκός λαός και κυβέρνηση». Ο Hammude πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο του Δένδια πήγε στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη.

Η αντίδραση του λιβυκού ΥΠΕΞ

Η επίσημη αντίδραση του ΥΠΕΞ της Λιβύης μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη χώρα ήταν να ρίξει το φταίξιμο στην ελληνική πλευρά παρότι εκείνη αθέτησε την συμφωνία για τη συνάντηση του Δένδια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Libya Review» το ΥΠΕΞ της Λιβύης αναφέρει πως ο «Νίκος Δένδιας έφτασε στην Τρίπολη αλλά αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και λίγο αργότερα αποφάσισε να αναχωρήσει. Η υπουργός Εξωτερικών Najla Al-Mangoush τον περίμενε για να τον υποδεχτεί». Μάλιστα, το ΥΠΕΞ αναφέρει πως «καταδικάζουμε την πράξη αυτή και θα αναλάβουμε δράση».

Πάντως, το ταξίδι του κ. Δένδια στην χώρα συνεχίζεται, καθώς προσγειώθηκε στη Βεγγάζη όπου έχει συνάντηση με τον κ. Χαφτάρ και τον κ. Σάλεχ, ενώ ο επιτετραμμένος είναι μαζί του.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μέμφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα Υπουργό Εξωτερικών. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις