Συνέντευξη, στην οποία αναφέρεται αναλυτικά σε όσα αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, παραχώρησε στην ελληνική έκδοση της Euractiv η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Μάια Σεβέρ (Maya Sever) . «Τα σημερινά γεγονότα με τις υποκλοπές και το Pegasus είναι πράγματι απίστευτα (…) Είναι πραγματικά πρόκληση για τους δημοσιογράφους να εργάζονται σε μια τόσο δύσκολη ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια στιγμή, η συνολική κατάσταση στη δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη», επισήμανε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος από την Κροατία.

Η Σεβέρ αναφέρθηκε και στις μεθοδικές επιθέσεις που αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι που καλύπτουν «τη μεταναστευτική πολιτική, τις σχετικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο για τους δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ, καθώς αντιμετωπίζουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης, του περιορισμού της πρόσβασης στα hotspots της μετανάστευσης, της παρακολούθησης και της παρενόχλησης». Στο τελευταίο δημοσιογραφικό συνέδριο της Σαμοθράκης, θύμισε, όπου η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από την υφυπουργό Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, «τα επιχειρήματα και οι εξηγήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης ήταν επιθέσεις και κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους».

Η Σεβέρ τόνισε, επίσης: (…) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για το κράτος Δικαίου για το 2022, επανέλαβε τις σημαντικές ανησυχίες της και συνέστησε στην Ελλάδα να «θεσπίσει νομοθετικά και άλλα προστατευτικά μέτρα για τη βελτίωση της φυσικής ασφάλειας και του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων (…)

«Αυτά είναι τα γεγονότα. Είχα πολλές επαφές και συζητήσεις με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στη Σαμοθράκη και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική και προκλητική. Υποσχέθηκα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσιογράφων θα βοηθήσει και θα παράσχει κάθε υποστήριξη στους Έλληνες συναδέλφους» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις