Απάντηση στην αντίδραση της Άγκυρας για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στις περιοχές έρευνας και διάσωσης (SAR) έδωσε η Αθήνα, την Τετάρτη.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλίτς, έκανε λόγο για ελληνικές «μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας», για «χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους». Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και σε «προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος», που είναι «μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, επισήμανε τα ακόλουθα:

«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα.

Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου.

Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις