«Οι προοδευτικές δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα οφείλουν να δώσουν βιώσιμες και συμπεριληπτικές λύσεις για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Circle the MED Forum 2022» που διεξάγεται στο Ζάππειο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί δύσκολες αποφάσεις και πόρους και πως «η ενεργειακή μετάβαση στην οποία όλοι συμφωνούμε, κοστίζει ακριβά. Tο μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα τη πληρώσει […] Οι πολλοί, που κατέχουν το ελάχιστο μέρος του πλούτου, ή κάποιοι λίγοι και ισχυροί που κατέχουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του πλανήτη».

Τόνισε πως αν αυτό συμβεί, αν τα βάρη της αναγκαίας ενεργειακής μετάβασης πέσουν στις πλάτες των πολλών, θα είναι μια διαδικασία οικονομικά εξοντωτική, που θα διαρρήξει τη κοινωνική συνοχή και θα επιφέρει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, καθώς και άνοδο της ακροδεξιάς και των αρνητών της κλιματικής αλλαγής. Αν συμβεί το δεύτερο, τότε θα είναι μια διαδικασία αμοιβαία επωφελής και για το κλίμα και για τις κοινωνίες.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε με το βλέμμα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να προσφερθεί ασφάλεια, προστασία και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με αναγκαίες επενδύσεις δημόσιου και κοινωνικού οφέλους, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν όχι από ελλείμματα που δημιουργούν χρέη, όπως είπε, με τους μεσαίους και αδύναμους να πληρώνουν τα σπασμένα, αλλά -τόνισε- «η λύση είναι η φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων».

Αναφερόμενος στην ΕΕ ρώτησε «για ποια αλληλεγγύη μιλάμε», λέγοντας ειδικότερα ότι «η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίζεται σαν να είναι μονάχα πρόβλημα επάρκειας και όχι πρόβλημα υψηλού κόστους», επισημαίνοντας ότι οι χώρες του Βορρά αντιμετωπίζουν κυρίως το πρόβλημα της επάρκειας. «Δεν γίνεται έτσι να πάμε μπροστά», τόνισε, σχολιάζοντας ότι σήμερα -μετά από έξι μήνες συζητήσεων στις συνόδους των υπουργών Ενέργειας και τις Συνόδους Κορυφής για να βρεθεί μια λύση που θα είναι κάποιες κατευθύνσεις ώστε να μειωθεί η πολύ υψηλή τιμή του φυσικού αερίου-, συζητάνε ένα πλαφόν που είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω από τη σημερινή τιμή. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, θα αυξηθεί η τιμή αν μπει εκεί το πλαφόν», τόνισε.

Κατόπιν αυτών υποστήριξε ότι «μιλάμε για αντιμετώπιση της κρίσης με παντελή έλλειψη αλληλεγγύης και αίσθησης του προβλήματος σε ό,τι αφορά το σύνολο της ΕΕ αλλά και με ανόητες πολιτικές επιλογές».

Σχολίασε ότι «ίσως θα έπρεπε το γραφείο της κ. Φον Ντερ Λάιεν να πάει στο Βερολίνο, να είναι πιο εύκολη η μεταβίβαση των εντολών, γιατί Βερολίνο-Βρυξέλλες έχει μια απόσταση. Ή η Καγκελαρία να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες…».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι η Μεσόγειος και ειδικά η Ανατολική Μεσόγειος έχει εξαιρετικό δυναμικό σε ΑΠΕ και πως «οι χώρες της Μεσογείου έχουν κάθε λόγο να συνεργαστούν μεταξύ τους, να επενδύσουν στην πράσινη μετάβαση και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, «πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η επένδυση στις αναγκαίες διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών ιδίως στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η ανάπτυξη των εθνικών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας με νέα διασυνοριακά έργα μεταφοράς θα διευρύνουν τον ηλεκτρικό χώρο και θα επιτρέψουν την ταχύτερη και ασφαλέστερη ενσωμάτωση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ΑΠΕ στις διασυνδεδεμένες χώρες».

«Νομίζω εκεί είναι το μέλλον», ανέφερε «χωρίς να υποτιμώ καθόλου την ανάγκη να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να ερευνήσουμε τη διαθεσιμότητα φυσικών πόρων στην περιοχή μας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι έχουμε». Αλλά, σημείωσε, «είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε προς τα πού κατευθύνεται το μέλλον και αυτό κατευθύνεται στην αναγκαιότητα όλων να πάμε στις ΑΠΕ». «Άρα, το μέλλον στην περιοχή μας έχει να κάνει με την ταχύτερη δυνατή προοπτική της διασύνδεσης και ηλεκτρικών δικτύων και με την εξάπλωση των ΑΠΕ για να αξιοποιήσουμε το τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», συμπλήρωσε. «Τα λέω εγω αυτά κ. Μανιάτη», συνέχισε, απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό που ήταν παρών στην αίθουσα, «που υπέγραψα τη συμφωνία με την Exxon Mobil και την Total το 2019 αφού χωρίσαμε τους χάρτες και όλα αυτά βασίστηκαν και σε έναν νόμο που εσείς είχατε φτιάξει». «Οφείλουμε να κάνουμε το παν για να γνωρίζουμε και να αξιοποιήσουμε τον πλούτο της πατρίδας μας, αλλά οφείλουμε να βλέπουμε μπροστά όχι μόνο στην επόμενη 5ετία, αλλά στην επόμενη 10ετία, 20ετία, 30ετία, το μέλλον είναι οι ΑΠΕ και εκεί ο πλούτος της πατρίδας μας είναι ανεξάντλητος», τόνισε.

Καταληκτικά, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι σύμμαχοι στην προσπάθεια συνεργασίας και ανάδειξης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να είναι και οι επιχειρήσεις, το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι εμπορικές σχέσεις, η ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών και της παιδείας. «Είναι καιρός να επενδύσουμε σε αυτά, να ανατρέξουμε σε αυτά που μας ενώνουν και να περιθωριοποιήσουμε όσα μας χωρίζουν», είπε. Υπογράμμισε ότι «μας χωρίζουν πολλά, επιχειρηματικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, προσπάθειες κατασπατάλησης πεπερασμένων φυσικών μας πόρων. Βεβαίως αυτό που μας χωρίζει και είναι ανυπέρβλητο είναι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εκεί πρέπει να είμαστε κάθετοι». Όμως, πρόσθεσε, «μας ενώνουν η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, οι πανανθρώπινες αξίες του σεβασμού στην ανθρώπινη αξία και την αλληλεγγύη και η κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά».

«Σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε τολμηρές κινήσεις για την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μέσα από τη συνεργασία που θα φέρει την κοινωνική ευημερία και την πρόοδο στην περιοχή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συνέδριο διοργανώνει το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου ((EPLO), λίγες ημέρες μετά την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27).

Στη διαμόρφωση της ατζέντας του Circle the Med Forum 2022 λήφθηκαν υπόψη οι σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική ουδετερότητα, τη μηδενική ρύπανση και την επισιτιστική ασφάλεια.

Το Circle the Med Forum 2022 διεξάγεται σε υβριδική μορφή και μεταδίδεται ταυτόχρονα από την Αθήνα (Ζάππειο) και το Κάιρο (Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις