Στο κέντρο του σκανδάλου των υποκλοπών, το οποίο χαρακτηρίζει «ελληνικό Watergate», θέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα ακόμη ξένο δημοσίευμα. Η γερμανική «TAZ» (Tageszeitung) επισημαίνει ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού, μετά την εκλογική νίκη του 2019, ήταν να θέσει την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του.

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και την υπόθεση που ο ίδιος αποκάλυψε σχετικά με την ύπαρξη συμβολαίου θανάτου εναντίον του, ενώ παρουσιάζει τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento σχετικά με τις εκτενείς λίστες παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator.

Στο ίδιο άρθρο, επισημαίνεται ότι «η ελληνική μυστική υπηρεσία, ΕΥΠ, φέρεται να έχει μολύνει τα smartphone» πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών «με το λογισμικό κατασκοπείας Predator».

«Εκτός από Έλληνες πολιτικούς, αξιωματούχους και επιχειρηματίες, στα θύματα περιλαμβάνονται και 16 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης», προσθέτει η ΤΑΖ, κάνοντας αναφορά στις περιπτώσεις παρακολούθησης του Αλέξη Παπαχελά, του Αντώνη Δελλατόλα του Θανάση Κουκάκη, του Σπύρου Σιδέρη και του Γιάννη κουρτάκη.

Τονίζεται, δε, ότι «οι ελληνικές Αρχές έχουν επιβεβαιώσει μόνο τις υποκλοπές Κουκάκη και Ανδουλάκη, και υποστηρίζουν ότι είναι νόμιμες και δεν έγιναν με το Predator».

Αναφορά και στην PEGA

«Παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκε, απουσίαζε όταν η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διερεύνησε» τις καταγγελίες για τη χρήση λογισμικού κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, αναφέρει η TAZ για τη φυγομαχία του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι «ο Μητσοτάκης επιμένει ότι το θέμα έχει διευθετηθεί», μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα,

«Αλήθεια; Είναι όλα απλά ένα όνειρο; Η ποινική δικαιοσύνη της Αθήνας έχει ήδη ξεκινήσει μισή ντουζίνα έρευνες για το λεπτό θέμα» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις