O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά είτε μέσα, είτε μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι συνεργάτες του, του έχουν εισηγηθεί κάλπες μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει σε αυτή τη φάση μεγάλες πιθανότητες.

Θα προηγηθούν σε κάθε περίπτωση η αύξηση στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, έστω του φόρους και όχι της κύριας εισφοράς ενώ θα μεσολαβήσει και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Οι δύο πρώτοι μήνες της άνοιξης και, κυρίως, ο Μάρτιος ή ο Απρίλιος φαντάζουν ως το ιδανικό χρονικό σημείο για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, προκειμένου οι δεύτερες κάλπες να προκύψουν μέσα στο Μάιο. “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ζυγίζει και δεν μετράει τον πολιτικό και εκλογικό χρόνο με μικροκομματικά φίλτρα, αλλά με το πώς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας… Οι εκλογές θα γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας και για τους επόμενους μήνες υπάρχει αρκετή δουλειά και ουσιαστική για κομβικά θέματα… Οι εκλογές θα γίνουν όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας και δεν θα μας κατηγορήσει κανείς για δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα… Είναι κοντά στο τέλος της τετραετίας”, σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από ομάδα υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται συναντήσεις με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς, έλεγχος και προγραμματισμός υπαρχόντων και νέων έργων, αλλά και κεντρική πρωθυπουργική ομιλία. Η ατζέντα, κατά κύριο λόγο, θα έχει ως αιχμή την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, ενώ κάθε Κυριακή θα προβάλλεται ο εβδομαδιαίος κυβερνητικός απολογισμός, όπως ήδη έχει πράξει δύο φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τις εκλογές

Σε επίσπευση των διαδικασιών προχωρά και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ανακοίνωση των υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές καθώς και του εκλογικού προγράμματος του κόμματος.

Το μήνυμα έδωσε στην Πολιτική Γραμματεία ο πρόεδρος του κόμματος που τόνισε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα πρέπει να εγκρίνουμε το βασικό κορμό των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως και το προεκλογικό πρόγραμμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας παρέθεσε τα δεδομένα πάνω στα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση θα οργανώσει τη μάχη για τη νίκη στις εκλογές όποτε και αν γίνουν και «έδειξε» το δίλημμα των εκλογών: «Αν θα συνεχίζουν η αδικία και οι ανισότητες να αυξάνονται παντού ή αν θα επιστρέψει επιτέλους στο τόπο η δικαιοσύνη παντού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνώρισε ορισμένα δεδομένα και βάση αυτών έδωσε το σύνθημα για να οργανωθεί η τακτική του κόμματος.

Αυτά είναι:

  • Πρώτον ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ασφυκτιά. Η αγοραστική δύναμη μειώνεται συνεχώς, το εισόδημα εξανεμίζεται στις πρώτες 15 ημέρες του μήνα. Και αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, τους εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Δεύτερον ότι η φθορά της κυβέρνησης είναι τεράστια. Το καταλαβαίνει αυτό όποιος περπατά και συζητά με τους απλούς ανθρώπους στην αγορά, στους χώρους δουλειάς.
  • Τρίτον ότι οι υποκλοπές έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην κυβέρνηση. Όσοι υποτιμούν την επίδραση των λεγόμενων ταυτοτικών ζητημάτων, αυτών που αφορούν στο κράτος δικαίου και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, κάνουν λάθος. Πρόσφατο παράδειγμα η επιρροή τους στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ με την απροσδόκητη συμμετοχή νέων ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν για να προστατεύσουν το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία.
  • Τέταρτον ότι ο κος Μητσοτάκης αποτελεί πια παράγοντα πολιτικής αστάθειας, καθώς η μόνη δυνατότητα να συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές και να μην οδηγηθούμε σε επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκρότηση Προοδευτικης κυβέρνησης.

Η Κουμουνδούρου θα ανακοινώσει τον βασικό κορμό (σε ποσοστό έως 80%) των ψηφοδελτίων στις 20 Δεκεμβρίου.

Εκλογές με τη νέα απογραφή

Η απογραφή που αλλάζει τα δεδομένα στον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέξει στις επόμενες εκλογές κάθε περιφέρεια παίζει έναν ρόλο στους σχεδιασμούς του Μαξίμου.  Η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί επίσημα μέσα τον Δεκέμβριο, όταν και η ΕΛΣΤΑΤ δώσει τα τελικά στοιχεία αλλά ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει λάβει γνώση και έχει ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εάν διεξαχθούν τελικά μετά τις 21 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να γίνουν αναγκαστικά με βάση τα δεδομένα της πιο πρόσφατης απογραφής .

Κερδίζουν έδρες
Α’ Αθηνών: +3 έδρες (17)
Βόρειος τομέας: +4 έδρες (19)
Δυτικός τομέας: +2 έδρες (13)
Νότιος τομέας: +4 έδρες (22)
Α’ Πειραιώς: -1 έδρα (5)
Β’ Πειραιώς: +1 έδρα (9)
Ανατολική Αττική: +4 έδρες (14)
Δυτική Αττική: +1 έδρα (5)
Α’ Θεσσαλονίκης: +4 έδρες (20)
Δωδεκάνησα: +1 έδρα (6)

Ο νέος εκλογικός χάρτης διαμορφώνει νέα δεδομένα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος. Ειδικά στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή.

Από δύο έδρες χάνουν η Αιτωλοακαρνανία και οι Σέρρες και από μία έδρα η Αρκαδία.

Χάνουν έδρες
Χάνουν 2 έδρες
Αιτωλοακαρνανία (5)
Σέρρες (4)

Χάνουν 1 έδρα
Αρκαδία
Άρτα
Αχαΐα
Δράμα
Ηλεία
Θεσπρωτία
Ιωάννινα
Καρδίτσα
Καστοριά
Κιλκίς
Κοζάνη
Κυκλάδες
Λακωνία
Λάρισα
Μαγνησία
Μεσσηνία
Πέλλα – Πιερία
Τρίκαλα
Φθιώτιδα
Φλώρινα
Χίος

Αμετάβλητος παραμένει ο αριθμός των εδρών στη Αργολίδα.

Χωρίς αλλαγή
Αργολίδα
Βοιωτία
Γρεβενά
Έβρος
Εύβοια
Ευρυτανία
Ζάκυνθος
Ημαθία
Ηράκλειο
Β’ Θεσσαλονίκης
Καβάλα
Κέρκυρα
Κεφαλλονιά
Κορινθία
Λασίθι
Λέσβος
Λευκάδα
Ξάνθη
Πρέβεζα
Ρέθυμνο
Ροδόπη
Σάμος
Φωκίδα
Χαλκιδική
Χανι

Οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται ότι στην παρούσα φάση στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένει σε εκλογές την Άνοιξη και το ζητούμενο είναι να επιλεγεί η καταλληλότερη ημερομηνία πριν ή μετά το Πάσχα που πέφτει φέτος στις 16 Απριλίου, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου και διαρκούν μέχρι τις 16 Ιουνίου. Στο τραπέζι βρίσκεται η Κυριακή 26 Μαρτίου αλλά και η Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου, δηλαδή να προκηρυχθούν εκλογές περί την 1η ή την  7η Μαρτίου ( 30 ημέρες πριν) και η δεύτερη κάλπη να στηθεί πριν τις πανελλαδικές, δεδομένου ότι μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης αναμέτρησης μεσολαβεί περίπου ένας μήνας, καθώς θα πρέπει να ορκιστεί η νέα Βουλή, να συνεδριάσει η Ολομέλεια στην καινούργια της σύνθεση, να εκλεγεί το προεδρείο και μετά να ακολουθήσει η διάλυσή της.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τους πολίτες να πηγαίνουν στα παραβάν μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 23 Απριλίου ή στις 30 Απριλίου, επιλογή που σχετίζεται και με την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει την 1η Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση η προκήρυξή τους θα γίνει μέσα στον Απρίλιο και μέχρι τα μέσα Ιουνίου εκτιμάται πως θα μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Το σενάριο αυτό όμως «σκοντάφτει» στις πανελλαδικές εξετάσεις, το Μαξίμου με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι κλίνει προς την επιλογή της πρώτης κάλπης μια εβδομάδα πριν το Πάσχα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις