Εξελίξεις έχουμε στην υπόθεση των υποκλοπών, μιας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αναμένεται να στείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ, ζητώντας να εντοπιστούν τα «ψηφιακά ίχνη» του λογισμικού Predator.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις αποκαλύψει της εφημερίδας Documento αναφορικά με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (URL), που είχαν «παγιδευτεί» με τo λογισμικό predator, οι οποίες εμφανίζονταν, να έχουν μια κοινή ψηφιακή διεύθυνση (IP) στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφτεί δώδεκα ήταν οι παγιδευμένες με Predator ηλεκτρονικές διευθύνσεις (URL) είχαν μία κοινή ψηφιακή διεύθυνση, η οποία ανήκει στην Amazοn.com, Inc., στην οποία αναμένεται να σταλεί το αίτημα.

PEGA για σκάνδαλο υποκλοπών: Μελέτη βόμβα του Ευρωκοινοβουλίου – “Η ΕΥΠ χρησιμοποίησε το Predator”

Παρουσιάζεται και επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας από την Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου η μελέτη του Τμήματος Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις Συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη χρήση κακόβουλων λογισμικών, που αφορά μεταξύ άλλων στις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων αξιωματούχων και πολιτών με το Predator.

Ο τίτλος της μελέτης είναι «Υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στις χώρες μέλη για την κτήση και χρήση του Pegasus και αντίστοιχων κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης και για τη δημοκρατική και δικαστική εποπτεία, ένδικα μέσα για την αντιμετώπιση παράνομης χρήσης: συμβατότητα με την ΕΣΔΑ και το Δίκαιο και τη νομολογία της ΕΕ και τις βέλτιστες πρακτικές».

Στα συμπεράσματά της μελέτης, που φέρνει στο φως το tvxs, αναφέρει πως «η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες στις οποίες λογισμικά παρακολούθησης έχουν χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες για να παρακολουθήσουν τους πολίτες τους», καθώς και ότι την ίδια ώρα «η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται ότι έχει προμηθευτεί το λογισμικό. Ακόμη και αν είναι έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το χρησιμοποίησε. Το λογισμικό φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ».

Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν, επίσης, την απουσία αποτελεσματικών μηχανισμών προστασίας των πολιτών από αυτά τα φαινόμενα, αλλά και την σύνδεση μεταξύ Μαξίμου και παρακολουθήσεων. «Ο Δημητριάδης είχε δεσμούς με την εταιρία που διακινεί το Predator. Οι αποκαλύψεις έγιναν από δημοσιογράφους και όχι από (δημόσιους) μηχανισμούς ελέγχου. Χωρίς το έργο των ερευνητικών δημοσιογράφων, της κοινωνίας των πολιτών και φορέων όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η παραβίαση θα είχε συνεχιστεί», όπως υπογραμμίζεται.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο καθιστά παράνομη τόσο την εμπορία όσο και την χρησιμοποίηση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, υποδεικνύοντας ως «κερκόπορτα» την απουσία αποτελεσματικών εποπτικών μηχανισμών. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην επί τα χείρω αλλαγή της νομοθεσίας ώστε παρακολουθούμενοι να μην μπορούν να ενημερωθούν επίσημα ότι στοχοποιήθηκαν από τις αρχές, όπως έγινε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Η επίσημη παρουσίαση της μελέτης είναι προγραμματισμένη για τις 16.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) και θα γίνει από τους Κουεντέν Λιζέρ και Μίργια Γκούτχαϊλ της Asterisk Research and Analysis.

Ο Αλέξης Τσίπρας στον Άρειο Πάγο για τις υποκλοπές: «Δεν παίζουμε με την εθνική ασφάλεια»

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο μετέβη νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό την επίσπευση αλλά και αναβάθμιση της έρευνας μετά τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις.

«Δεν παίζουμε με την εθνική ασφάλεια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ενώ τόνισε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως από την Δικαιοσύνη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Θέλω να ελπίζω ότι στη χώρα της Δημοκρατίας οι θεσμοί λειτουργούν ακόμη» σημείωσε, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Εξέφρασα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη βαθύτατη ανησυχία μου για τις εξελίξεις. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για τη μετατροπή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε παραθεσμικό παράκεντρο παρακολούθησης πολιτικών αρχηγών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών ακόμα και δικαστών αποτελεί μεγάλη πληγή για την ίδια τη δημοκρατία, τη θέτει σε διακινδύνευση. Η παρακολούθηση των αρχηγών των ΕΔ θέτει σε διακινδύνευση την εθνική ασφάλεια. Έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε τη βαριά σκιά να πλανάται πάνω από το πολιτικό μας σύστημα αλλά και πάνω από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αποκλειστική ευθύνη για την αναζήτηση των στοιχείων και των αποδείξεων, τη διαλεύκανση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης την αποκλειστική ευθύνη να χυθεί άπλετο φως την έχει η ελληνική Δικαιοσύνη. Και όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα στοιχεία και οι αποδείξεις. Εκεί που με βάση το νόμο υποχρεούνται να τηρούνται αρχεία των διατάξεων και των εντολών παρακολούθησης από την ΕΥΠ και βεβαίως σε αυτούς που υπέγραφαν τις διατάξεις και τις εντολές της παρακολούθησης. Θέλω να ελπίζω  και ελπίζω ότι σ’ αυτήν τη χώρα οι θεσμοί της Δημοκρατίας λειτουργούν ακόμα. Και θέλω κλείνοντας να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου στο θεσμό της ελληνικής δικαιοσύνης».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Ντογιάκος, αναφερόμενος την Κυριακή εμμέσως πλην σαφώς στο ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, επισήμανε ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν «χθες», με τα δεδομένα και στοιχεία που υπάρχουν» και ότι οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν το καλύτερο δυνατό στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Πάντως η πρωτοβουλία Τσίπρα, έρχεται λίγες ώρες μετά το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», που ανέφερε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ξεκάθαρες απαντήσεις τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ, κα Βλάχου, τόσο για το αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, όσο και για τους «εθνικούς λόγους» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια, πρωτοφανή ενέργεια, καθώς εδώ πρόκειται για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει άμεσα ως προϊστάμενος της ΕΥΠ να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις: Ήταν στα αλήθεια υπό παρακολούθηση οι αξιωματούχοι που έχουν ως αποκλειστικό έργο την άμυνα της χώρας έναντι ξένων επιβουλών; Και αν ναι ποιος ο εθνικός λόγος;», ανέφερε σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει να ζητάει απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών κλιμακώνοντας την επίθεσή της εναντίον της κυβέρνησης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, βρεθούν αντιμέτωποι στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις