«Η υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα δεν απασχολεί κανέναν» δήλωσε την Τρίτη μιλώντας στο Action24 και τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθινού ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο υπουργός τόνισε ότι «όταν μιλάμε για νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ δεν είναι υποκλοπές αλλά νόμιμες παρακολουθήσεις παρακολουθήσεις που γίνονται με άδεια εισαγγελέα. Για τις παραιτήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο μίλησε για υπερβάλλουσα ευαισθησία εκ μέρους του πρωθυπουργού και τόνισε ότι κατά τη γνώμη του δεν έπρεπε να γίνουν για το θέμα Ανδρουλάκη. Όταν έχεις άδεια εισαγγελέα μπαίνει τελεία».

«Το θέμα των υποκλοπών το οποίο σηκώνει τόσο έντονα η αντιπολίτευση κατά τη γνώμη μου είναι άλλη μία λανθασμένη αντιπολιτευτική τακτική για τον εξής λόγο: Ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα. Αυτά θα επηρεάσουν και την εκλογική συμπεριφορά και τις εκλογές» εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το «καλάθι του νοικοκυριού» και το εύρημα της χθεσινής έρευνας που παρουσίασε το Action24 σύμφωνα με το οποίο το 70% των πολιτών θεωρεί ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ο υπουργός απάντησε: «Εγώ από την αρχή είπα ότι δεν θριαμβολογώ. Το καλάθι είναι ένα εργαλείο για να μπορέσει να οδηγήσει σε μία καλύτερη εικόνα της ακρίβειας μέσα στα σούπερ μάρκετ. είμαι όμως σίγουρος γιατί πηγαίνει καλύτερα του αναμενομένου ότι όσο περνάνε οι εβδομάδες και κάνετε δημοσκόπηση αυτό το νούμερο συνεχώς θα βελτιούται».

Και συνέχισε:

«Την άλλη εβδομάδα θα κάνουμε μία συνέντευξη Τύπου και θα παρουσιάσουμε όλα τα στατιστικά στοιχεία με τις τιμές αυτές τις 5 εβδομάδες που λειτουργεί το καλάθι. Παρά τα όσα λέει η δημοσκόπηση θέλω να σας πω ότι το καλάθι έχει αποδώσει πάρα πολύ καλά» είπε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος μάλιστα δίνοντας ένα στοιχείο είπε ότι  κάποιος που ψωνίζει από το «καλάθι του νοικοκυριού» κερδίζει σε ετήσια βάση ενάμιση βασικό μισθό.

Πρόσθεσε ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί το καλάθι των Χριστουγέννων που θα λειτουργήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. «Το καλάθι προσπαθεί να ακολουθήσει τις καταναλωτικές συνήθειες. Άρα στο καλάθι θα υπάρχει γαλοπούλα και χοιρινό. Με προβληματίζει αν θα βάλουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες γιατί δεν θέλω να στείλουμε σήμα να αγοράζουν αυτά τα αγαθά οι καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ. Έχουμε πολύ καλούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Έχουμε μία σύσκεψη σήμερα και με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτών των καταστημάτων».

Για το καλάθι του Άη Βασίλη, για τα παιχνίδια, ο υπουργός είπε ότι θα αφορούν τα καταστήματα παιχνιδιών και θα ισχύσει και αυτό από τις 14/12 μέχρι τις 11/1.

Για τη γενίκευση του μέτρου σε άλλες επιχειρήσεις είπε ότι στην προσπάθεια να ελαφρύνουμε τους πολίτες είναι σημαντικό να μη βλάψουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ακόμα λοιπόν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μα αρτοποιούς και κρεοπώλες» τόνισε.

Επιπλέον είπε ότι τα αρτοποιεία έχουν δυσκολία με την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, κυρίως το αλεύρι, ωστόσο οι φούρνοι δεν έχουν μειωθεί, αλλά αυξηθεί σύμφωνα με το ΓΕΜΗ.

Για τους κρεοπώλες και την αύξηση στην τιμή του κρέατος είπε ότι η κτηνοτροφία είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο με αύξηση των τιμών και μείωση της παραγωγής που επίσης είναι πολύ ανησυχητικό φαινόμενο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα μέσα σε αυτήν την πληθωριστική κρίση έχει συγκρατήσει τις τιμές με χαμηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι οι μισθοί που είναι χαμηλοί όχι όμως οι χαμηλότεροι της ΕΕ. «ΝΑ επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας ώστε να επιταχυνθεί η σύγκλιση με τους  Ευρωπαίους».

Για το θέμα των τραπεζών ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αύριο είναι η συνάντηση με τους τραπεζίτες, δεν υπάρχουν περιθώρια για βίαιες παρεμβάσεις ενώ για την Ισπανία είπε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν πάρθηκαν πίσω γιατί κόντεψε στη μία εβδομάδα εφαρμογής να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. «Χωρίς άδεια των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Όλες οι προτροπές για παρεμβάσεις πρέπει να γίνεται σε μέτρο λογικό για να μη ξαναζήσουμε τραπεζική κρίση που δεν θα ήθελε κανένας. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι στοχευμένα και με προσοχή».

Τέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση Κολοβού τόνισε ότι στα 3μιση χρόνια έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες ρυθμίσεις κκκινων δανείων και ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί. Στην περίπτωση Κολοβού με την επίσκεψη του κυρίου Τσίπρα δόθηκε μια διαστρεβλωμένη εικόνα καθώς η κάθε περίπτωση δεν είναι η ίδια και τελικά ήταν μια πιο σύνθετη περίπτωση από την εικόνα που είδαμε στην αρχή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις