Ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση, στην αρμόδια Eπιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί υπόψη σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις φορέων και κομμάτων, και στην συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, θα κατατεθούν βελτιωτικές αλλαγές.

Ο κ. Τσιάρας, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών, αντιτείνοντας ότι «η κυβέρνηση κάνει μία διαρκή προσπάθεια για να τα διασφαλίσει πλήρως» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή τρέχουν περισσότερα από 10 εθνικά σχέδια δράσης που αφορούν σε δικαιώματα πολιτών».

«Το νομοσχέδιο δεν έχει στόχο τη διαφάνεια, τη βελτίωση της λειτουργίας, τη λογοδοσία, το σεβασμό του κράτους δικαίου, τα δικαιώματα. Ούτε φυσικά έχει έρθει στη Βουλή, ώστε να βοηθήσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ΕΥΠ, ούτε πολύ περισσότερο στην προστασία της δημοκρατίας από κακόβουλους τρίτους, μιας και έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες, ότι ο κακόβουλος τρίτος σε αυτή τη περίπτωση είναι η ίδια η κυβέρνηση», αντέτεινε από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ουδεμίαν χρείαν έχομεν κατασπαταλήσεως μιας έστω λέξεως ενώπιων πεφωτισμένης κυβερνήσεως και ακολούθων της, διαπρεπών επιστημόνων. Θα συναντηθούμε στην ολομέλεια», ήταν το μόνο σκωπτικό σχόλιο που έκανε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης.

«Μέσα και από αυτήν τη διαδικασία, η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτίσει πλήρως τις ευθύνες της για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πραγματικά φαίνεται ότι παίρνει τα μέτρα της για να μην υπάρξει η παραμικρή δυνατότητα να βγει στην επιφάνεια, έστω και ένα μέρος της λυσσώδους λειτουργίας της ΕΥΠ και άλλων αντίστοιχων μηχανισμών», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, εστίασε τα σχόλια του σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι όλα αυτά που βλέπον το φως της δημοσιότητας είναι ανεπίτρεπτα και πρέπει όλα τα κόμματα να συνεργαστούν ώστε να γίνει ένα όργανο λειτουργικό και αποτελεσματικό που θα είναι αφιερωμένο στην προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους.

Στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσε έμφαση η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, τονίζοντας ότι «η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου λέει ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται σε ουσιαστικά και κρίσιμα ζήτημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, ούτε σέβεται τη συνταγματική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ ως θεσμό εγγύησης θεμελιώδους δικαιώματος».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις