«Φωτιές» στο Μέγαρο Μαξίμου άναψε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ, κατά την οποία ζήτησε ενημέρωση για τις άρσεις του απορρήτου πολιτικών προσώπων, την τελευταία τριετία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «με τους θεσμούς της χώρας και της Δημοκρατίας δεν θα παίζουμε». Αμέσως μετά, ξεκίνησε ένα συντονισμένο μπαράζ δημοσιευμάτων, που όμως με νομικίστικα επιχειρήματα προσπαθούν να εξηγήσουν τους δήθεν λόγους για τους οποίους η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να κάνει δεκτό το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.

Επί της ουσίας, γίνεται μια εκ νέου προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, ώστε να παραμείνουν στο σκοτάδι τα στοιχεία, καθώς -όπως ισχυρίζονται τα δημοσιεύματα- τίθεται θέμα «παραβίασης προσωπικών δεδομένων».

Πληροφορίες του iEidiseis, αναφέρουν ότι το Μαξίμου έχει προχωρήσει σε μπαράζ διαρροών, από το μεσημέρι, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νομικά εφικτό καθώς οι διατάξεις του νόμου του 2225/ 1994 είναι απολύτως δεσμευτικές. Δε δίνουν δηλαδή κατά τη νομική τους άποψη τη δυνατότητα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να προχωρήσει σε συγκεκριμένη (τόσοι πολιτικοί, τόσοι δημοσιογράφοι κ.λπ.) αλλά σε ποιοτική -στατιστική- ενημέρωση, κάτι βέβαια που ήδη κάνει η ανεξάρτητη αρχή με την ετήσια έκθεσή της».

Και συνεχίζουν:

«Συγκεκριμένα, το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφει το άρθρο του νόμου περί ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών (άρθρο 5 παρ. 4). Η διάταξη αναφέρει: «Απόσπασμα της διάταξης, που περιλαμβάνει το διατακτικό της, παραδίδεται με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα, το οποίο πρέπει να καλύπτει τις προϋποθέσεις ασφαλείας του απορρήτου του περιεχομένου:

α) Στον πρόεδρο ή το διοικητικό συμβούλιο ή τον γενικό διευθυντή ή τον εκπρόσωπο του νομικού προσώπου, στο οποίο υπάγεται το μέσο ανταπόκρισης ή επικοινωνίας. Σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης, το ως άνω απόσπασμα παραδίδεται στον επιχειρηματία.

β) Αν το νομικό πρόσωπο υπάγεται στον έλεγχο ή την εποπτεία του κράτους, το ως άνω απόσπασμα παραδίδεται και στον Υπουργό που εποπτεύει το νομικό αυτό πρόσωπο ή στον Υπουργό που προΐσταται της δημόσιας υπηρεσίας».

Αλέξης Τσίπρας από την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις: «Το κρυφτούλι με τους θεσμούς λαμβάνει τέλος» – «Δεν θα ανεχτούμε παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια» [vid]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις