Μπορεί η συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές να έληξε άδοξα και πρόωρα, τα πνεύματα, όμως, ήταν εξαρχής οξυμένα, με τις σφοδρές συγκρούσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να διαδέχονται η μία την άλλη.

Η άδεια στην Intellexa για εξαγωγή του Predator

Η αρχή, πάντως, στην όξυνση της σύγκρουσης για τη συζήτηση για το νομοσχέδιο των υποκλοπών έγινε στις… ΗΠΑ

Για την ακρίβεια, στο φως της δημοσιότητας ήρθε μία αποκάλυψη από τους New York Times, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε το κακόβουλο λογισμικό Predator που πωλούσε η Intellexa, αλλά αδειοδοτούσε τις πωλήσεις της εταιρείας σε συγκεκριμένους πελάτες.

Αναλυτικά σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ το οποίο υπογράφεται από τρεις δημοσιογράφους με τίτλο «Πώς ξέφυγε από κάθε έλεγχο η παγκόσμια βιομηχανία κακόβουλων λογισμικών», η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε (μετά σχετική ερώτηση του αμερικανικού ΜΜΕ) ότι έδωσε στην Intellexa άδειες έτσι ώστε να πουλήσει το λογισμικό Predator σε τρίτη χώρα.

«Το Ελληνικό Δράμα», όπως περιγράφει το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα η εφημερίδα, ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε η χρήση του Predator για την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων.

«Η ελληνική κυβέρνηση επανειλημμένα περιέγραψε το κακόβουλο λογισμικό ως παράνομο και δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση. Αλλά παρά τις δηλώσεις αποποίησης, τελικά η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι υποστηρίζει την Intellexa και το κακόβουλο λογισμικό της με έναν καίριο τρόπο: αδειοδοτώντας την εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, χώρα η κυβέρνηση της οποίας έχει μακρύ ιστορικό καταπίεσης των αντιφρονούντων», γράφουν οι NYT.

Επιβεβαιώνει το ΥΠΕΞ τις άδειες εξαγωγής του Predator

Αξίζει να επισημάνουμε πως το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επιβεβαιώνει ότι χορήγησε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa, στις 15 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.

Το νομοσχέδιο και οι απαντήσεις για Φλώρο – Χατζηδάκη

Εντός της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν πήρε το λόγο, ανέλυσε τους άξονες γύρω από τους οποίους στοχεύει το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ και τις υποκλοπές.

Παράλληλα, όμως, ο Πρωθυπουργός θέλησε να εξαπολύσει επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τα δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις πολιτικών, αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κ. Φλώρου.

«Αυτό το εβδομαδιαίο σήριαλ των παρακολουθήσεων περιλαμβάνει πολιτικούς, ηθοποιούς, απ’ όλους έχει ο μπαχτσές, χωρίς βεβαίως ποτέ να δημοσιεύεται καμία απόδειξη. Και καλείται ο κατηγορούμενος να αποδείξει ότι δεν είναι έτσι και όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα ποτέ κάτι διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis. Δεν είχατε ποτέ τα κότσια κύριε Τσίπρα, κύριε Τζανακόπουλε, κύριε Ραγκούση να ζητήσετε μία συγγνώμη που κρεμάσατε στα μανταλάκια 10 ανθρώπους.

Φτάσατε να λέτε ότι το pretador σας ανακάλυψε όταν εσείς κάνατε κρουαζιέρα, όταν ακόμα οι στάχτες στο Μάτι ήταν ακόμα ζεστές. Η κυρία Γεροβασίλη συνέδεσε την απώλεια χρημάτων της με το Pretador.

Τελευταία βλέπω ότι εμπλέκεται και τον αρχηγό του Στρατού τον κ. Φλώρο. Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της αθλιότητας. Αλλά στο πεδίο αυτό δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι και δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέμα σχολιασμού στον αντιπολιτευτικό τύπο. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει πόσο φροντίζει και τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις συμφωνίες, που καταψήφισαν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, που είπαν όχι στα Rafale και τις φρεγάτες. Ως εδώ λοιπόν. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βάλει τέλος στο σκοτάδι του βούρκου».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε για τις υποκλοπές Χατζηδάκη Φλώρου απο την ΕΥΠ θα παραιτηθείτε;

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση κατά του πρωθυπουργού για την μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία». Είπε συγκεκριμένα: «Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος».

Έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».

Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».

Μητσοτάκης: Σηκώθηκε και έφυγε από τη Βουλή – «Ό,τι είχατε να πείτε κύριε Τσίπρα, το είπατε, η συζήτηση λήγει»

Το φινάλε της συζήτησης της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο ήταν άδοξο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε από τη Βουλή, καθώς αποφάσισε να ανακοινώσει τη λήξη της συζήτησης αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις και τη λειτουργία της ΕΥΠ.

«Ό,τι είχατε να πείτε κύριε Τσίπρα, το είπατε, η συζήτηση λήγει» δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά την τριτολογία του την Πέμπτη στην Ολομέλεια και σηκώθηκε και έφυγε.

Ερμήνευσε τον κανονισμό της Βουλής όπως ήθελε εκείνος, υποκατέστησε τον πρόεδρο της Βουλής, δεν απάντησε ποτέ στον Αλέξη Τσίπρα στο κρίσιμο ερώτημα γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών και έφυγε από την Ολομέλεια o Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πάμε αύριο πρωί μαζί να ρωτήσουμε αν υπήρξαν διατάξεις για τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων ή για υπουργούς σας» ήταν η πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε επίμονα το ίδιο ερώτημα, όπως και στην πρωτολογία του, προς τον πρωθυπουργό.

Να διαβεβαιώσει, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό ότι δεν υπήρξε παρακολούθηση των αρχηγών του Στρατεύματος και του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ. «Η επίσημη απάντησή σας είναι “δεν ξέρω”; Δεν θα παίζουμε κρυφτό» τόνισε οι Αλέξης Τσίπρας, περιμένοντας απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτόν, παραχώρησε τη θέση του στο βήμα της Βουλής για να απαντήσει ο πρωθυπουργός και να συνεχίσει την ομιλία του αμέσως μετά.

O Αλέξης Τσίπρας πήρε εκ νέου τον λόγο και δήλωσε: «Του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα, να απαντήσει αν ήταν υπό παρακολούθηση ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Και όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά έφυγε από την αίθουσα. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δώσει μια απάντηση ξεκάθαρη. Ίσως να φοβήθηκε. Η εικόνα της αποχώρησης του πρωθυπουργού από την αίθουσα θα τον ακολουθεί για πάντα».

Ανδρουλάκης για τη συζήτηση στη Βουλή: Παράσταση διχόνοιας και τοξικού λόγου

Το δικό του σχόλιο αναφορικά με τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΝίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως μοναδικό εργαλείο, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο συμψηφισμός και ο συναγωνισμός στο ποιος είναι χειρότερος στην υπονόμευση των θεσμών.

Αναλυτικά, η δήλωση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη:

«Ο ελληνικός λαός έγινε θεατής άλλης μιας παράστασης διχόνοιας και τοξικού λόγου από τους δυο συνήθεις πρωταγωνιστές, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα.

Ο πρώτος δίχως ίχνος γενναιότητας καταθέτει ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης και εκ των υστέρων νομιμοποίησης των παράνομων ενεργειών της κυβέρνησης του.

Από το «ελάτε να ενημερωθείτε στο αυτί», μας λέει τώρα ευθέως: «Ελάτε να ενημερωθείτε μετά από τρία χρόνια».

Κάνει ότι μπορεί για να ξεπεράσει τον κάβο των εθνικών εκλογών χωρίς να έχει μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.

Όμως οι αποκαλύψεις συνεχίζονται.

Οι New York Times δημοσιεύουν ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε άδεια εξαγωγής του Predator της εταιρείας Ιntellexa στη Μαδαγασκάρη. Μια ευρωπαϊκή χώρα δηλαδή που οφείλει να προστατεύει αταλάντευτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτίθεται ανοίγοντας το δρόμο σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούν τέτοια κακόβουλα λογισμικά σε βάρος των ελευθεριών των πολιτών τους.

Όσον αφορά τον κ. Τσίπρα, καλό θα ήταν να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πως είναι δυνατόν επί ημερών του εμπλεκόμενη με το predator εταιρεία , που ιδρύθηκε με λίγες χιλιάδες ευρώ, να υπογράφει συμβάσεις εκατομμυρίων με το δημόσιο και μετά ο γιος του υπουργού που τις υπέγραψε, να προσλαμβάνεται εκεί.

Κανείς δεν απαντά καθαρά στα ερωτήματα.

Μόνο τους εργαλείο ο συμψηφισμός και ο συναγωνισμός ποιος είναι χειρότερος από τον άλλον στην υπονόμευση των θεσμών.

Ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα από αυτό, που του προσφέρει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις