Την παύση των υποδιοικητών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατέθεσε μέσω νομοθετικής βελτίωσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, λίγη ώρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με τη διάταξη μέχρι τον διορισμό νέων υποδιοικητών την αρμοδιότητα τους θα ασκεί ο διοικητής της ΕΥΠ.

Με άλλη νομοτεχνική βελτίωση δεν θα καθορίζει ο Διοικητής της ΕΥΠ ανά εξάμηνο την λίστα των απαγορευμένων συσκευών παρακολούθησης, αλλά στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος θα εμπίπτει κάθε λογισμικό ή συσκευή που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη του αδικήματος.

Ακόμη, όπου προβλέπεται η διαδικασία παράδοσης της διάταξης άρσης του απορρήτου στους παρόχους επικοινωνίας και στην ΑΔΑΕ με ηλεκτρονικά κρυπτογραφημένο μήνυμα προστέθηκε το χρονικό επίρρημα «αμελλητί» για να διασφαλίζεται η υποχρέωση άμεσης και κατεπείγουσας διαβίβασης και εκτέλεσης της διάταξης.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Είχε την έγκριση της ΕΥΠ και από ποιον ο κ. Σμυρλής όταν παρείχε άδεια εξαγωγής για το Predator;

«Η άτακτη φυγή τού κ. Μητσοτάκη για να μην απαντήσει στο απλό ερώτημα εάν παρακολουθούνταν ή όχι ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Φλώρος από την ΕΥΠ, απλά επιβεβαίωσε πλήρως τις αποκαλύψεις», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, τουλάχιστον περιμένουμε να μας απαντήσει πώς είναι δυνατόν ο ίδιος να ισχυρίζεται πως δεν ξέρει ποιοι έχουν το Predator, το οποίο ουδέποτε διαψεύσθηκε ότι λειτουργούσε στο ΚΕΤΥΑΚ με αποσπασμένους αστυνομικούς στην ΕΥΠ, αλλά την ίδια ώρα στενός συνεργάτης του στο Υπουργείο Εξωτερικών να έχει υπογράψει άδεια για εξαγωγή του από την Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου του 2021», αναφέρει και καταλήγει:

«Για να τον διευκολύνουμε, του θυμίζουμε ότι ο κ. Δεμίρης είχε πει στην Εξεταστική Επιτροπή πως για να δώσει άδεια εξαγωγής το ΥΠΕΞ για τέτοια λογισμικά πρέπει να έχει την έγκριση της ΕΥΠ. Είχε λοιπόν την έγκριση της ΕΥΠ και από ποιον ο κ. Σμυρλής, όταν παρείχε άδεια εξαγωγής για το Predator;».

Όλγα Κεφαλογιάννη για υποκλοπές: Ενστάσεις για την 3ετή καθυστέρηση στην ενημέρωση των θυμάτων παρακολούθησης

Τις ενστάσεις της έναντι των κυβερνητικών επιλογών για το σκάνδαλο των υποκλοπών εξέφρασε εκ νέου η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Αυτήν τη φορά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επί της ουσίας συγκάλυψη των υποκλοπών, η Όλγα Κεφαλογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της για τη διάταξη που προβλέπει ότι πρέπει να περάσουν τρία χρόνια για να ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση.

Η βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για «μεγάλη χρονική απόσταση», η οποία «αποδυναμώνει» το βήμα που γίνεται, εκφράζοντας «ανησυχία» για το πως θα λειτουργήσει η διάταξη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις