Φορολογικά έσοδα 3,5 εκ. δολάρια από την κάνναβη

Φορολογικά έσοδα 3,5 εκ. δολάρια από την κάνναβη
Οι πωλήσεις κάνναβης απέφεραν στο Κολοράντο 3,5 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα που επετράπη στους εμπόρους λιανικής να διαθέτουν τη μαριχουάνα για μη ιατρικούς σκοπούς σ' αυτή τη δυτική Πολιτεία των ΗΠΑ.

Το Κολοράντο έγινε η πρώτη αμερικανική Πολιτεία που από την 1η Ιανουαρίου νομιμοποίησε την παραγωγή, την πώληση και την κατανάλωση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Επιβάλλει φόρο στην κατανάλωση 15% και φόρο στις πωλήσεις 2,9%.

"Ο πρώτος μήνας που διατέθηκε προς πώληση η κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας", δήλωσε η Μπάρμπαρα Μπρολ, επικεφαλής της διεύθυνσης φορολογικών εσόδων του Κολοράντο.

Στα τέλη Ιανουαρίου, 59 έμποροι λιανικής είχαν δηλώσει στις φορολογικές αρχές της Πολιτείας εισπράξεις που συνδέονται με την κάνναβη.

Μετά το Κολοράντο, οι καταναλωτές της Πολιτείας της Ουάσινγκτον (βορειοδυτικές ΗΠΑ) θα μπορέσουν με τη σειρά τους να αγοράζουν νόμιμα κάνναβη για ψυχαγωγικούς λόγους μέσα στη φετινή χρονιά.

Ως τώρα 21 Πολιτείες επιτρέπουν τη χρήση της για ιατρικούς λόγους, αλλά οι ομοσπονδιακές αρχές εξακολουθούν να την θεωρούν παράνομο ναρκωτικό.