Μπρους Λι: Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι ο Μπρους Λι πέθανε μετά από εγκεφαλικό οίδημα. Το οίδημα θεωρήθηκε ότι ήταν μία αντίδραση του οργανισμού του στο παυσίπονο «Equagesic», που δόθηκε στον σταρ των πολεμικών τεχνών.

Σχεδόν μισό αιώνα από τον θάνατό του, τον Ιούλιο του 1973, στα 32 του χρόνια, μία ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι το οίδημα στον εγκέφαλο προκλήθηκε από υπονατριαιμία. «Με άλλα λόγια, θεωρούμε ότι η αδυναμία του νεφρού να εκκρίνει περίσσεια νερού, σκότωσε τον Μπρους Λι», έγραψαν οι επιστήμονες στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Clinical Kidney Journal.

Όπως ανέφερε ο Independent, «διάφοροι παράγοντες υποδηλώνουν ότι ο κορυφαίος ηθοποιός ταινιών Κουνγκ – Φου μπορεί να κατανάλωνε ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες υγρών εκείνη την εποχή λόγω της διατροφής του, η οποία αποτελείτο από πολλούς χυμούς και ροφήματα πρωτεΐνης και τη χρήση μαριχουάνας, η οποία προκαλεί αυξημένη δίψα».

«Συνοπτικά, ο Bruce Lee είχε πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για υπονατριαιμία, ως αποτέλεσμα παρεμβολής στους μηχανισμούς ομοιόστασης του νερού που ρυθμίζουν τόσο την πρόσληψη νερού, όσο και την απέκκριση νερού», έγραψαν οι ερευνητές.

«Υποθέτουμε ότι ο Bruce Lee πέθανε από μια συγκεκριμένη μορφή νεφρικής δυσλειτουργίας: Την αδυναμία να εκκρίνει αρκετό νερό για να διατηρήσει την ομοιόσταση του νερού», πρόσθεσαν οι Ισπανοί επιστήμονες και κατέληξαν, λέγοντας: «Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Λι έκανε διάσημο το απόφθεγμα ”Να είσαι νερό φίλε μου”, αλλά το υπερβολικό νερό φαίνεται να τον σκότωσε τελικά».

Ο Μπρους Λι στο «Enter The Dragon» (1973), στην τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του θρυλικού ηθοποιού:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις