Ο Αντώνης Νικοπολίδης παραχώρησε συνέντευξη σε ισπανικό μέσο για το έπος του Euro 2004. Εξήγησε τη φιλοσοφία που έφερε την Ελλάδα στην κορυφή και μίλησε για τη σημερινή κατάσταση της χώρας επί κρίσης.

Οι δηλώσεις Νικοπολίδη στο “Canal Plus”

“Το επίπεδο του ποδοσφαίρου του δικού μας δεν μπορεί να συγκριθεί με το επίπεδο σε Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία. Η Εθνική δεν είχε καταφέρει να είναι μέρος σε μεγάλες διοργανώσεις στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή έχουμε πιο σταθερή πορεία στις διοργανώσεις. Μέχρι το 2004 δεν είχαμε καταφέρει ουσιαστικά τίποτα”.

Για τη φιλοσοφία της Εθνικής
“Δεν χτίσαμε μια ομάδα που να κερδίζει τα παιχνίδια. Δημιουργήσαμε ένα καινούργιο τρόπο παιχνιδιού, μια καινούρια φιλοσοφία. Σαν χώρα μπορεί να μην είμαστε καλοί στην επίθεση, οπότε ρίξαμε το βάρος στην άμυνα και την αντεπίθεση. Αυτό βάλαμε στο παιχνίδι μας. Άλλωστε το 1-0 μας έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι μπορεί να μας οδηγήσει ψηλά και είναι αρκετό για μας για να κερδίσουμε ένα παιχνίδι”.

Για τον Ότο Ρεχάγκελ
“Ο Ρεχάγκελ κατάφερε με έναν τρόπο που μόνο ο ίδιος μπορεί να το εξηγήσει, κατάφερε να βάλει στην ομάδα χαρακτήρες που ταιριάζαμε όλοι μεταξύ μας. Μας ένωσε αν και είχαμε πάντα διαφορές με τις ομάδες μας. Ο Ρεχάγκελ κατάφερε να μας δέσει”.

Για την πρεμιέρα
“Όταν κερδίσαμε την Πορτογαλία στην αρχή πιστέψαμε ότι ήταν κάτι μοναδικό. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα φτάσουμε μέχρι τέλος. Ήμασταν ικανοποιημένοι και μόνο με τη νίκη στην πρεμιέρα γιατί η Εθνική δεν το ‘χε ξανακάνει ποτέ. Καταφέραμε όμως να κάνουμε ένα θαύμα”.

Για τον αγώνα με τη μεγαλύτερη πίεση
“Σε κάθε ματς ένιωθα αγάπη για τους αμυντικούς μου. Με την Ισπανία νιώσαμε τη μεγαλύτερη πίεση από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι. Μετά το τέλος του ματς είχαμε καταρρεύσει όλοι από την κούραση και την υπερπροσπάθεια”.

Για τον τελικό
“Στο πρώτο ματς οι Πορτογάλοι μας υποτίμησαν και στο δεύτερο ήταν τόσο αγχωμένοι και δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στη δυναμική και στο τρόπο παιχνιδιού μας. Αυτοί ήταν οι δύο βασικοί λόγοι που κερδίσαμε και τα δύο παιχνίδια”.

Για τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης
“Ήταν ωραίες εποχές, δεν είναι σαν αυτές που ζούμε τώρα. Νομίζω ότι και εμείς και οι Ισπανοί περνάμε δύσκολες στιγμές. Τότε κάναμε έναν ολόκληρο λαό να νιώσει περήφανος για την ομάδα. Μετά από ένα μήνα είχαμε την ευθύνη της Ολυμπιάδας και πάλι νιώσαμε περήφανοι που βγάλαμε εις πέρας μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Το καλοκαίρι του 2004 ήταν τεράστιο για την Ελλάδα. Η αυθόρμητη αγάπη από όλο τον κόσμο είναι κάτι που σου μένει για όλη σου τη ζωή”.

Για τους επόμενους στόχους
“Πιστεύω πως ό,τι έχεις καταφέρει, πρέπει να μένει πίσω. Το βλέμμα όλων πρέπει να παραμένει μπροστά. Τι μπορείς να καταφέρεις από εδώ και πέρα. Δεν είναι εύκολο γιατί πάντα υπάρχει κριτική, όμως πρέπει να προσπαθείς συνεχώς. Είμαι σίγουρα περήφανος για ό,τι έχω καταφέρει μέχρι τώρα”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις