Μία υπόθεση που δημιουργεί δικαστικό δεδικασμένο και ίσως ταράξει τα νερά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου προέκυψε στη Γερμανία, όπου ένας 36χρονος τερματοφύλακας κέρδισε συμβόλαιο αορίστου χρόνου από την ομάδα του, Μάιντς.

Ο Χάιντς Μίλερ είχε μηνύσει τον σύλλογο της Bundesliga για το συμβόλαιο πεπερασμένης χρονικής διάρκειας που είχε υπογράψει και βάσει του οποίου έμενε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2014.

Οι Γερμανοί τον απέκτησαν από την Μπάρνσλεϊ το καλοκαίρι του 2009 με 3ετές συμβόλαιο και το 2012 υπέγραψε διετή επέκταση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο περιορισμός της χρονικής διάρκειας της εργασίας ενός επαγγελματία αθλητή, παρότι αυτή προβλέπεται στην Παράγραφο 14 της γερμανικής αθλητικής νομοθεσίας, είναι έγκυρη μόνο όταν αφορά σε μερικής απασχόλησης συνεργασίες και προσωρινά συμβόλαια.

“Σύμφωνα με τον νόμο, υπάρχουν μόνο 2 λόγοι χρονικού περιορισμού: είτε ένα σύνολο δύο ετών ή λόγω αντικειμενικών αιτιών”, αναφέρεται στη σχετική απόφαση, με την εκπρόσωπο του δικαστηρίου, Ρουτ Λίπα, να υποστηρίζει ότι το σύνολο των δύο ετών ξεπεράστηκε και ότι δεν υπήρξε άλλη αιτία για τη λύση της συνεργασίας.

“Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να συγκριθεί, με άλλους εργασιακούς τομείς“, σχολίασε ο δικηγόρος της Μάιντς, Κρίστοφ Σίκχαρτ, και συνέχισε: “Οι αθλητές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν την ίδια απόδοση κατά τη διάρκεια των χρόνων. Υπάρχει, αναπόφευκτα, μία φυσική πτώση. Ο δικαστής δεν έλαβε υπόψην, αυτή την πλευρά. Αυτή η απόφαση δεν βγάζει κανένα νόημα και θα δημιουργήσει και προδικασμένο”.

Η Λίπα διαφώνησε με αυτήν την άποψη, σημειώνοντας: “Η εργασία που περιλαμβάνεται στην απόδοση ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή δεν αιτιολογεί τον χρονικό περιορισμό στο συμβόλαιο”.

Ο πρόεδρος της Μάιντς, Χάραλντ Στρουτς, προβλέπει χάος από τα αορίστου χρόνου συμβόλαια στο ποδόσφαιρο: “Εάν δίναμε σε κάθε παίκτη ένα τέτοιο συμβόλαιο, θα είχαμε 50 ή 60 παίκτες στο ρόστερ. Μία τέτοια απόφαση μπορεί να έχει ευρεία σημασία, ομοία με αυτή του νόμου Μποσμάν, εάν επικυρωθεί από τις ανώτερες αρχές”.

Ο σύλλογος θα διατηρήσει ανοιχτή την υπόθεση, οδηγώντας την στο περιφερειακό εργατικό δικαστήριο και στη συνέχεια στο ομοσπονδιακό εργατικό δικαστήριο και εκφράζει βεβαιότητα ότι τα συμβόλαια αορίστου χρόνου δεν θα περάσουν στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις