Ανοιχτή η υπόθεση του υποβιβασμού για δύο

Ανοιχτή η υπόθεση του υποβιβασμού για δύο
Η κανονική διάρκεια της σεζόν στη Super League ολοκληρώθηκε με την 34η αγωνιστική και βάσει βαθμολογίας, Λεβαδειακός και Εργοτέλης θα ακολουθήσουν τη Νίκη Βόλου και τον ΟΦΗ σε χαμηλότερη κατηγορία. Ωστόσο, μέχρι την επικύρωσή της, τίποτα δεν είναι βέβαιο, αφού τη θέση τους ενδέχεται να πάρουν Βέροια και Κέρκυρα.

Δύο υποθέσεις που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο ενδέχεται να φέρουν τα πάνω κάτω στην υπόθεση του υποβιβασμού.

Η πρώτη αφορά τη διευρεύνηση ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης στη χώρα μας, αιτία για την οποία κατέθεσε πριν από μία εβδομάδα στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη, ο πρώην γενικός αρχηγός της Βέροιας, Γιώργος Λαναρής (του επιβλήθηκε περιοριστικός όρος προσωρινής απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο), ενώ αναμένεται να συμβεί το ίδιο και με τον πρώην μεγαλομέτοχο της ομάδας, Γιώργο Αρβανιτίδη.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Πετρόπουλος άσκησε ποινική δίωξη στη "βασίλισσα του βορρά" και στους δύο παράγοντες, για χειραγώγηση αγώνα της σεζόν 2012-2013.

Συγκεκριμένα, ο τότε ιδιοκτήτης του συλλόγου φέρεται να έδωσε εντολή στο ποδοσφαιρικό τμήμα ώστε να ηττηθεί για στοιχηματικούς λόγους, μήνυμα το οποίο μετέφερε ο γενικός αρχηγός στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Στην εν λόγω καταγγελία προχώρησαν δύο πρώην παίκτες της ομάδας, ο Νίκος Γεωργέας και ο Παντελής Καφές, καθώς και ο τότε τεχνικός του συλλόγου, Δημήτρης Καλαϊτζίδης. Ο Καφές, μάλιστα, βρέθηκε στο γραφείο του ανακριτή το πρωί της Δευτέρας.

Σε περίπτωση που η Βέροια κριθεί ένοχη για χειραγώγηση του αποτελέσματος, τότε βάσει Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, θα επιβληθεί τιμωρία υποβιβασμού, ουσιαστικά παίρνοντας τη θέση του Λεβαδειακού στη Football League.

Η μεταβίβαση της Κέρκυρας

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στην Κέρκυρα και τη μεταβίβαση των μετοχών της στον σημερινό κάτοχο του 65% του πακέτου, Αθανάσιο Ίσσαρη. Η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε με ιδιωτικό συμφωνητικό που φέρει ημερομηνία 17/12/2013 και την υπογραφή των δύο προηγουμένων προέδρων της ΠΑΕ, Γιώργου Λιμπάντση και Χαρίτωνος Κουτσούρη.

Σε αυτό δηλώνεται ότι ο πραγματικός κάτοχος της πλειοψηφίας των μετοχών είναι ο Γιώργος Λιμπάντσης, ωστόσο "προσωπικοί λόγοι δεν του επιτρέπουν να συμβληθεί ο ίδιος ως αγοραστής".

Εάν αποδειχτεί η ύπαρξη παρένθετου προσώπου στη μετοχική σύνθεση της κερκυραϊκής ΠΑΕ, τότε βάσει του αθλητικού νόμου οι Φαίακες απειλούνται με υποβιβασμό, όπως είχε συμβεί το 2011 με τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα.

Η διοίκηση της ΠΑΕ Εργοτέλης κατέθεσε προσφυγή στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και ζητά τον υποβιβασμό της Κέρκυρας για την υπόθεση του παρένθετου προσώπου, που φέρεται να υπάρχει στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ των Φαιάκων.

Η Super League ανέβαλε τη συζήτηση για την επικύρωση της βαθμολογίας για τη σεζόν 2014-2015 στο ΔΣ που είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη, αναμένοντας εξελίξεις στις συγκεκριμένες υποθέσεις.