Μια ξεχωριστή εκδήλωση, με θέμα «Ποδόσφαιρο και Αντίσταση», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στο πλαίσιο των δράσεων με το γενικό τίτλο «Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944», που γίνονται για πρώτη φορά στον Πειραιά.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μέσα από μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ντοκουμέντα, θα ζωντανέψουν οι προσωπικές γνωστές και άγνωστες ιστορίες ποδοσφαιριστών από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την Αντίσταση μέχρι τα χρόνια του εμφύλιου. Μερικές από αυτές τις ιστορίες είναι η συμμετοχή του θρυλικού Ανδρέα Μουράτη και του Νίκου Γόδα του Ολυμπιακού μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές ομάδων της Κοκκινιάς και του Κορυδαλλού στη μάχη για τη διάσωση της Ηλεκτρικής, η ιστορία των «αιώνιων αντίπαλων» Μίμη Πιερράκου του Παναθηναϊκού και Αχιλλέα Γραμματικόπουλου του Ολυμπιακού, που πολέμησαν πλάι πλάι στο αλβανικό μέτωπο, μέχρι που μια σφαίρα έκοψε το νήμα της ζωής του πρώτου, αλλά και το τραγικό τέλος του Σπύρου Κοντούλη της ΑΕΚ, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς Γιάννης Γεωργάκης και Νάσος Μπράτσος, ενώ θα συντονίζει ο Νίκος Μάλλιαρης. Οι εκδηλώσεις «Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944» συνδιοργανώνονται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τη Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις