Αθλητικό πρότυπο και παράλληλα παράδειγμα αγώνα για την επίτευξη στόχων, η κάτοχος ολυμπιακών μεταλλίων στην κωπηλασία Ελιζαμπέτα Λίπα, μίλησε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για την ισότητα των φύλων στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Agerpres, "επιστρατεύοντας" και το χιούμορ για όσους – όπως είπε – θεωρούν ότι η θέση της και κατ΄επέκταση όλων των γυναικών είναι στην … κουζίνα.

Η κ. Λίπα, που είναι πρόεδρος της ρουμανικής ομοσπονδίας κωπηλασίας, δήλωσε ότι το να είναι γυναίκα δεν την ωφέλησε καθόλου στην καριέρα της στον αθλητισμό. «Μπορείτε να φανταστείτε ότι καλούμαστε να ανταγωνιστούμε άλλα κορίτσια, έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα.

Αλλά μιλώντας για διακρίσεις, για να είμαι ειλικρινής, κανείς δεν μου είπε ποτέ ευθέως να μείνω στην κουζίνα, αλλά ήταν αρκετοί αυτοί που το έλεγαν πίσω από την πλάτη μου. Πιστεύω ότι δεν έχω αρκετά τηγάνια για όσους ανθρώπους θεωρούν ότι η θέση μου πρέπει να είναι στην κουζίνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελιζαμπέτα Λίπα έχει ανακηρυχθεί ως η καλύτερη κωπηλάτρια του 20ού αιώνα από τη διεθνή ομοσπονδία και θεωρεί ότι πλέον ο ρόλος των γυναικών στον αθλητισμό (στη χώρα της) είναι ισότιμος με αυτόν των ανδρών.

«Δεν μπορώ να πω ότι μόνο οι γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο στο ρουμανικό αθλητισμό, γιατί οι άντρες που εμπλέκονται σε αυτό το όμορφο πεδίο διαδραματίζουν, επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Ξέρετε τι λένε, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτούς και δεν μπορούν να κάνουν χωρίς εμάς, έτσι πρέπει να συνυπάρξουμε αρμονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε αν εντυπωσιάστηκε στο παρελθόν από μία ευγενική χειρονομία ενός άνδρα, η κ.Λίπα είπε ότι τα υλικά πράγματα δεν έχουν τόση σημασία γι' αυτήν. «Υπάρχουν πολλές όμορφες χειρονομίες που έκαναν οι άντρες για μένα, και δεν εννοώ ακριβά δώρα. Αυτά δεν έχουν σημασία, η χειρονομία έχει σημασία πρώτα απ' όλα. Όταν λαμβάνετε συγχαρητήρια από τους άνδρες είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα» υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα για το ποια γυναίκα υπήρξε το δικό της πρότυπο, η Ελιζαμπέτα Λίπα είπε πως επηρεάστηκε από πολλούς ανθρώπους. «Δεν μπορώ να πω ότι είχα μόνο ένα γυναικείο πρότυπο. Προσπάθησα να πάρω από όλους ό, τι πίστευα ότι θα με έκανε καλό και θα με βοηθούσε να προχωρήσω στην καριέρα μου. Δεν είχα αναγκαστικά γυναικείο πρότυπο» είπε.

Στην ηλικία των 54 ετών,είναι η κάτοχος των περισσότερων μεταλλίων κωπηλασίας στη Ρουμανία. Έχει συμμετάσχει σε πέντε διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων και κάθε φορά βρέθηκε στο βάθρο των νικητών.

Είναι κάτοχος πέντε χρυσών, δύο ασημένιων και ενός χάλκινου μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς κι ενός χρυσού, εννέα ασημένιων και δύο χάλκινων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Την περίοδο 2015-2017 διετέλεσε υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού. Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις