Ο υφυπουργός Αθλητισμού, έδωσε το βράδυ το «παρών» στον Υμηττό, εκεί όπου ο πρωταθλητής Τάκης Ξουρής επιχείρησε και πέτυχε το «Εxtreme Εveresting», δηλαδή την ανάβαση-κατάβαση του βουνού 14 φορές μέσα στην ημέρα, συμπληρώνοντας συνολικά 300χλμ., σαν να έφτανε στο Έβερεστ.

Μάλιστα, ο Λευτέρης Αυγενάκης, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι το ποδήλατο είναι υγεία και τρόπος ζωής, ακολούθησε τον Ξουρή στην τελευταία του διαδρομή, μαζί με τον πρωταθλητή της ιστιοπλοϊας, Βύρωνα Κοκκαλάνη και τον παγκόσμιο πρωταθλητή ΑμεΑ, Νίκο Παπαγγελή.

Ανάρτηση στα social media έκανε και ο πρωταθλητής μας Τάκης Ξουρής:

«Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου χτες και για μένα ήταν η προσπάθεια για την συμβολική “κατάκτηση του Everest” και κάτι παραπάνω, με την κάλυψη 10000 μέτρων υψομετρικης διαφοράς με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου και της πολιτείας για την χρήση του ποδήλατου.

Η προσπάθεια μου αυτή ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με επιτυχία αλλά η πραγματική επιτυχία, ήταν η εμφάνιση γύρω στις 8μιση το απόγευμα του Υπουργού Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με ποδήλατο, για να μεταδώσει το μήνυμα στα ΜΜΕ κάνοντας κι αυτός κάποια χιλιόμετρα στον Υμηττό, δίνοντας έτσι δημοσιότητα στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι αυτά τα χρόνια για αλλαγή του τρόπου ζωής του Έλληνα.

Σας ευχαριστώ όλους που είσαστε εκεί και με βοηθήσατε ο καθένας με τον τρόπο του. Ήταν πολύ συγκινητικό.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.»

Τι είχε δηλώσει ο πρωταθλητής προαναγγέλλοντας το challenge

Μια, ίσως η μόνη, «θετική αλλαγή», αυτής της πανδημίας , ήταν η εικόνα των μεγαλουπόλεων αναφορικά με την ρύπανση, την έλλειψη κυκλοφοριακής συμφόρησης και του stress που δημιουργεί η ζωή στις μεγάλες πόλεις, όπως και στην Αθήνα.

Το ποδήλατο, ήταν βασικός πρωταγωνιστής σε αυτή την αλλαγή. Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και άσκησης, λόγω των χαρακτηριστικών του ( μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για να πάει κάποιος στη δουλειά του όσο και για να κάνει μια βόλτα ή να αθληθεί) έδειξε στη διάρκεια αυτού του lockdown ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για μια σειρά από προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και της σύγχρονης μεγαλούπολης.

Εκτός από τους πολίτες, είναι αναγκαίο να δει και η πολιτεία, ότι η επένδυση στην εναλλακτική μετακίνηση είναι η λύση και όχι πολυτέλεια. Η κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων, που εξαγγέλλεται κάθε τόσο από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι η ανάγκη, όχι ευχή.

Το ποδήλατο για μια πόλη σαν την Αθήνα είναι η ιδανική λύση! Για πολλά! Ίσως για όλα όσα αφορούν το περιβάλλον και τον πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής.
Αντίθετα με το ότι πιστεύει πολύ κόσμος, η Αθήνα είναι μια τέλεια πόλη για να ποδηλατεί κανείς. Δεν έχει πολλές ανηφόρες και τα γύρω βουνά είναι πολύ κοντά για να πάρει κάποιος το ποδήλατό του και να ποδηλατήσει στη φύση. Η ακτογραμμή είναι δίπλα στην πόλη μας και ιδανική για μια βόλτα με το ποδήλατο. Επίσης, ο καιρός και το κλίμα της Αθήνας, την κάνουν ιδανική επιλογή για τη χρήση του ποδηλάτου.

Η Αθήνα είναι, με τις κατάλληλες υποδομές, μια ιδανική ποδηλατική πόλη!

Για να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτείας να αποδεχθεί αυτό το challenge και να αλλάξει από αύριο κιόλας, τον τρόπο που βλέπει την χρήση του ποδηλάτου, θα προσπαθήσω για το δικό μου challenge.

Ένα διαφορετικό challenge που έχει ως μοναδικό σκοπό την ευαισθητοποίηση και προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου άσκησης και μετακίνησης στον αστικό ιστό της Αθήνας.

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα του ποδηλάτου. Τη μέρα αυτή θα επιχειρήσω να ποδηλατήσω, ανεβαίνοντας τον Υμηττό, το κοντινότερο βουνό στο κέντρο της Αθήνας, τόσες φορές (για την ακρίβεια δεκατέσσερις) όσες, να συμπληρωθούν 10000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Υψηλότερα και από το Everest, καλύπτοντας συνολικά, περίπου 300 χιλιόμετρα.

Είναι μια προσπάθεια που απαιτεί αρκετή διανοητική και σωματική αντοχή και αναμένεται, αν ολοκληρωθεί, να διαρκέσει γύρω στις 18 ώρες.

Όμως, μια απόφαση για να αλλάξουμε τη ζωή μας βάζοντας το ποδήλατο στην καθημερινή εξίσωση του τρόπου λειτουργίας μας και μια απόφαση για υιοθέτηση από την πολιτεία του ποδηλάτου ως τρόπου σύγχρονης μετακίνησης, απαιτεί λιγότερη προσπάθεια και θα διαρκέσει για πάντα»,

Τάκης Ξουρής,ποδηλάτης

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις