Την επόμενη μέρα στις διοργανώσεις κοιτάει πλέον η ΕΟΚ, μετά από τρεις μήνες παύσης κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Το Κύπελλο Ελλάδος Ανδρών κάνει τζάμπολ την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί – το αργότερο – μέχρι τις 31 Μαΐου. Το ίδιο ισχύει και για το Κύπελλο Ελλάδας Γυναικών.

Όσον αφορά τις εθνικές κατηγορίες, αυτές θα κάνουν τζάμπολ την 1η Οκτωβρίου, ενώ και αυτά θα ολοκληρωθούν έως τις 31 Μαΐου του 2021. Σημειώνεται πως στην προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος, αναφέρεται πως θα επιτρέπεται ένας ξένος (κοινοτικός) στο πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών. Στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών θα επιτρέπεται η συμμετοχή 3 ξένων παικτριών.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη τη γενική προκήρυξη της ΕΟΚ εδώ

Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 Μαΐου, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΕΟΚ, είχε διακοπεί η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων καλαθοσφαίρισης της αγωνιστικής περιόδου 2019-2020, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19 και των σχετικών αποφάσεων και οδηγιών της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής της πολιτείας.

Το τρίποντο γιορτάζει 59 χρόνια

Ήταν 5 Ιουνίου του 1961, όταν το American Basketball League (ABL), κατά την ηγεσία του Έιμπ Σάμπερσταιν, εφάρμοσε τον κανονισμό που έφερε επανάσταση στο άθλημα. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε το 1985. Η πρώτη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων που καθιερώθηκε το τρίποντο ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. Ο αρχικός κανονισμός προέβλεπε απόσταση 7,62 μέτρα μακριά από το καλάθι και αρχικά η προσαρμογή ήταν δύσκολη.

Η πρώτη πραγματικά σημαντική εφαρμογή του τριπόντου, έγινε στο American Basketball Association (ABA), το μέγεθος του οποίου αποδεικνύεται από το γεγονός πως εκείνη την εποχή, ήταν το αντίπαλο δέος του ΝΒΑ. Συγκεκριμένα, το ΑΒΑ έψαχνε τρόπους προκειμένου να ξεπεράσει το ΝΒΑ σε φήμη και εμπορικότητα και ο κομισάριός του και θρύλος του ΝΒΑ, Τζορτζ Μάικαν, έφερε στο προσκήνιο το τρίποντο, μαζί με τις πολύχρωμες μπάλες και το χρονόμετρο των 30 δευτερολέπτων. Με τον τρόπο αυτό, το προϊόν του έγινε πιο ελκυστικό, με αρκετούς σταρ της εποχής να το επιλέγουν αντί του ΝΒΑ. Όπως και σήμερα η γραμμή των τριών πόντων δεν είχε ίσες αποστάσεις από όλα τα μέρη του γηπέδου καθώς από τη κορυφή η απόσταση ήταν 7.23 μέτρα ενώ από τις γωνίες 6.7 μέτρα. Μετά από το NBA ήταν η σειρά της FIBA να εισάγει στην Ευρώπη το τρίποντο το 1984 αλλά σε μικρότερη απόσταση στα 6.25 μέτρα. (διαβάστε αναλυτικά)