Ο πρώην παίκτης της Κάλιαρι, ο οποίος αγωνίζεται στο MLS δεχόταν σκληρή ρατσιστική επίθεση σε καθημερινό πλαίσιο από τον προπονητή του στη Κάλιαρι. «Αυτό θα το κάνεις εσύ επειδή είσαι μαύρος». Ο παίκτης είναι ο Φαφά Πικό, ο οποίος με δηλώσεις του κατηγόρησε τον πρώην προπονητή του στη μικρή ομάδα της Κάλιαρι. «Είναι ένας από τους χειρότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου» είπε ο σήμερα 29χρονος – γεννημένος στην Νέα Υόρκη από γονείς από την Αϊτή.

«Πήγα στην Ιταλία όταν ήμουν 16 χρονών και στα 17 μου ανέβηκα στην πρώτη ομάδα. Καθημερινά έπρεπε να διαχειριστώ ότι με αποκαλούσε πίθηκο και μου έλεγε να γυρίσω πίσω στη ζούγκλα της Αφρικής. Μου έλεγε ότι οι μαύροι δεν έχουν τεχνική και ότι είναι απλά γρήγοροι. ‘Τρέξε, σε φέραμε εδώ για να τρέχεις’» είπε ο παίκτης που πλέον κάνει καριέρα στο MLS με την FC Dallas – και συνέχισε.

«Οταν είχαμε προπόνηση, έλεγε ό,τι χειρότερο μπορούσε να πει. Αν έλεγα σε κάποιον μικρότερο να κάνει κάτι μού έλεγε ‘όχι, να το κάνεις εσύ επειδή είσαι μαύρος’. Είχα στο ντουλάπι μου αυτοκόλλητα με πίθηκους και τσακωνόμουν δύο φορές τη βδομάδα. Το ποδόσφαιρο ήταν το πιο εύκολο κομμάτι».

Δείτε τον να σκοράρει γκολ 

Φυλετικός ρατσισμός

Φυλετικός: με κριτήριο διάκρισης των ατόμων το χρώμα του δέρματος (λευκοί, μαύροι, ερυθρόδερμοι, κιτρινόχρωμοι) είτε με βάση διαχωρισμού τη φυλετική καταγωγή (ξανθή Άρεια φυλή – Εβραίοι).
Για παράδειγμα οι ινδιάνοι, είναι μία φυλή, διαφορετική από τους άλλους. Έχουν δέρμα πιο κίτρινο και κάποια άλλα τέτοια χαρακτηριστικά, που τους κάνουν να διαφέρουν από τους άλλους. Εξαιτίας αυτού, πχ θεωρούνται κατώτεροι άνθρωποι βάσει του φυλετικού ρατσισμού.
Αλλά οι ίδιοι, αν είναι ρατσιστές, μπορεί να πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Στην ουσία όμως, αν και υπάρχουν “επιφανειακές” διαφορές, όλοι οι άνθρωποι είναι απλά άνθρωποι. Αυτού του τύπου ο ρατσισμός αντλείται από τον εθνικισμό και το ναζισμό και έχει διαφορετική ιδεολογία από τον εθνικό ρατσισμό που μπορεί να ακούγονται έννοιες παραπλήσιες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις