Ο Ενές Καντέρ, πολέμιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να αναπτύξει δημόσια την θεωρία του, σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη. Ο διεθνής μπασκεμπολίστας στηρίζει αυτή την θεωρία σε δηλώσεις του Ερντογάν, οι οποίες ήθελαν τους Ευρωπαίους ”να μην μπορούν να περπατάνε με ασφάλεια στους δρόμους”.

Συγκεκριμένα, ο παίκτης των Μπόστον Σέλτικς, προχώρησε σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στο οποίο και διερωτάται ανοιχτά:

«Ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβαίνουν αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, μετά τον Δικτάτορα Ερντογάν να δηλώνει: «Οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούν να περπατήσουν στους δρόμους τους σε ασφάλεια». Προωθεί την τρομοκρατική του νοοτροπία. Πρέπει να τον σταματήσουν».

Διαβάστε αναλυτικά για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη

Η μάχη του Ενές Καντέρ ενάντια στον Τούρκο πρόεδρο

”Δεν έχω μιλήσει με την οικογένειά μου για χρόνια”

Ο σταρ των Μπόστον Σέλτικς έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του με τις τακτικές του Τούρκου προέδρου, προσπαθώντας να ”αφυπνίσει” τον κόσμο που τον ακολουθεί, αλλά και να ταχθεί υπέρ αυτών που τον πολεμούν. Ο Ενές Καντέρ έχει αναφερθεί σε πολλά ζητήματα που ταλανίζουν την Τουρκία, εστιάζοντας στην ”χούντα” των ΜΜΕ, τα οποία ελέγχονται από τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ έχει εξομολογηθεί πως, από τότε που πολεμά ανοιχτά τον Ερντογάν, δεν έχει καταφέρει να μιλήσει με την οικογένειά του.

«Κανείς από τα τουρκικά ΜΜΕ δεν θέλει να μου μιλήσει πλέον. Ο Ερντογάν ελέγχει τα media στην Τουρκία. Από το 2016 που αποφάσισα να μιλάω όλο και περισσότερο γι’ αυτά τα θέματα, υπήρχαν συνέπειες για την οικογένειά μου. Ο πατέρας μου ήταν καθηγητής γενετικής και απολύθηκε μετά την απόπειρα για πραξικόπημα. Η αδερφή μου πήγε για έξι χρόνια στην ιατρική και τώρα δεν μπορεί να βρει δουλειά. Ο μικρός αδερφός μου, γιατί ο μεγάλος παίζει μπάσκετ στην Ισπανία, ήταν σε μια ομάδα μπάσκετ της Τουρκίας και τον έδιωξαν».

Παράλληλα, έχει αναφέρει για τον πατέρα του και την φυλάκισή του, ενώ έχει προχωρήσει και σε συγκλονιστική αποκάλυψη πως έγινε κατάσχεση των μέσων επικοινωνίας στο σπίτι του στην Τουρκία, με σκοπό του Τούρκου προέδρου να ελέγξει αν υφίσταται ακόμη επικοινωνία:

«Ανάγκασαν την οικογένειά μου να βγάλει ανακοίνωση πως με αποκήρυξε. Δύο μήνες μετά, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε αστυνομία στο σπίτι μας στην Τουρκία και κατάσχεσαν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές για να δουν αν είμαστε ακόμη σε επαφή ή όχι. Αν έβρισκαν οποιαδήποτε επαφή μαζί μου, θα είχαν μεγάλο πρόβλημα. Και μετά από την έρευνα αυτή, ο πατέρας μου έμεινε στη φυλακή για επτά μέρες. Προσπαθήσαμε να πιέσουμε μέσω των ΜΜΕ και τελικά αποφυλακίστηκε, αλλά ακόμη και τώρα κάθε 3-4 μήνες τρέχει στα δικαστήρια και τον κατηγορούν επειδή απλώς είναι ο πατέρας μου. Τώρα έχει μια ακόμη δίκη και αν κριθεί ένοχος θα πάει στη φυλακή για 5,5 χρόνια».

”Θα ήθελα να τον φτύσω στο πρόσωπο”

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ενές Καντέρ έχει μιλήσει ανοιχτά για τους χειρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τον απογοήτευσαν ή τον θύμωσαν, με τον σταρ του NBA να επισημαίνει την αρχή του κακού:

«Πριν από 15 χρόνια, είχαμε πραγματικά την ευκαιρία να μετατρέψουμε την Τουρκία σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Ο Ερντογάν τα έκανε θάλασσα! Χρησιμοποίησε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να απομακρύνει τους αντιπάλους του. Άλλαξε τελείως τα media. Άλλαξε το πρόσωπο του δικαστικού σώματος και άρχισε να φυλακίζει πολιτικούς αντιφρονούντες. Το νούμερο ένα αίτημά μου από αυτόν θα ήταν η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περνούν χρόνια πίσω από τα κάγκελα για απολύτως κανέναν άλλο λόγο από το να είναι αντιφρονούντες. Αυτό είναι ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Τουρκίας. Όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα; Θα ήθελα να τον φτύσω στο πρόσωπο!»

Για τον κορονοϊό και την χρήση αυτού από τον Τούρκο πρόεδρο

«Νομίζω ότι ο Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία χρησιμοποιούν αυτήν την πανδημία για να αυτοαποκαλούνται σωτήρες. Η κυβέρνηση θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει αυτό το ξέσπασμα του ιού για να καταστρέψει περαιτέρω την αντιπολίτευση και να θάψει όλα τα δεινά της χώρας. Οι αρχές απελευθερώνουν τώρα 45.000 κρατούμενους για να αποτρέψουν τη διάδοση του κορονοϊού, αλλά κανένας από αυτούς δεν περιλαμβάνει πολιτικούς κρατούμενους, δημοσιογράφους, δικηγόρους, ακαδημαϊκούς, μέλη του δικαστικού σώματος ή ακτιβιστές. Υπάρχουν ανησυχητικές αναφορές ότι η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια για το πόσο μεγάλο είναι αυτό το πρόβλημα» έχει δηλώσει ο Ενές Καντέρ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις