Ας προσπεράσουμε τις ενστάσεις, περιβαλλοντικές ή πολιτικές και ας δούμε επί της ουσίας την είδηση που κυριάρχησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Μετά τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός μπαίνει στην τελική, αλλά μεγάλη, ευθεία για την κατασκευή δικού του γηπέδου.

Το μνημόνιο για την κατασκευή ενός γηπέδου στο Βοτανικό αλλά και παράλληλα της διπλής ανάπλασης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έχει στο δια ταύτα ένα οικονομικό κόστος και μαλιστα διόλου ευκαταφρόνητο.

Και μπορεί το ταμείο ανάκαμψης να φαντάζει αυτή τη στιγμή ικανό να καλύψει οικονομικά πάσα νόσον και ανάγκη της Ελληνικής οικονομίας αλλά τα 70 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για την κατασκευή του γηπέδου δεν βγαίνουν ως λογαριασμός από όσα έχουμε ακούσει δημόσια.

Και είναι αλήθεια ότι φαντάζει δύσκολο, ένα θεσμοθετημένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης( Next Generatiln EU- ταμείο ανάκαμψης) να καλύψει την κατασκευή ενός γηπέδου μιας ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας ή έστω ενός ερασιτεχνικού συλλόγου.

Το θετικό είναι ότι στο πρότζεκτ συμπεριλαμβάνεται και η διπλή ανάπλαση, που θα μπορούσε να μπει στον άξονα του ταμείου για τα ειδικά χωρικά και πολεοδομικά σχέδια. Όμως και πάλι θα μπορούσε να υπάρξει χρηματοδότηση για περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στο Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όμως το ερώτημα για το “ποιος θα δώσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για να αναγερθεί το γήπεδο;” παραμένει σχεδόν αναπάντητο.

Θα μπορούσε το γήπεδο να μπει στο ΕΣΠΑ;

Δεν υπάρχει τέτοιος άξονας για αθλητικές εγκαταστάσεις. Και να υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι δεν θα εγκριθεί στις Βρυξέλλες.

Θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το γήπεδο η Περιφέρεια Αττικής;

Θα μπορούσε να εκταμιεύσει ένα ποσό 20 ή το πολύ 40 εκατομμυρίων ευρώ και αυτό σε βάθος χρόνου μετά από κατάθεση συγκεκριμένων μελετών. Να θυμίσουμεότι και η υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ κράτησε σχεδόν 10 χρόνια και μέχρι στιγμής η χρηματοδότηση δεν ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα απαραίτητα συνοδά έργα και έπειτα από μεγάλες μάχες.

Ο Δήμος και οι τράπεζες;

Θα μπορούσε θεωρητικά ο Δήμος Αθηναίων να δανειστεί από τις τράπεζες (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) οι οποίες κατά κύριο λόγο ενδιαφέρονται να ξεφορτωθούν το ακίνητό του Μπάμπη Βωβού που περιήλθε στο πρόσφατο παρελθόν στην κυριότητά τους.

Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά και επισφαλές νομικά.

Βέβαια όταν υπάρχει πολιτική βούληση εστω και με χρονική καθυστέρηση ενδέχεται να υπάρξουν αποτελέσματα. Υπάρχει εξάλλου νομικό παραθυράκι όπου το δημόσιο μπορεί να χρηματοδοτεί αν όχι ΠΑΕ σίγουρα συλλόγους και το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός. Αναμφίβολα, το χέρι στην τσέπη και μάλιστα Βαθιά θα κληθεί να βάλει και η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλιώς θα μείνουμε στα μνημόνια και τις φωτογραφίες.

Ένας μαραθώνιος μέχρι να γίνει η πρώτη σέντρα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό μόλις ξεκίνησε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις