Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για τις αλλαγές που προωθεί στο νέο αθλητικό νόμο σχετικά με τα όρια ηλικίας των παραγόντων που διοικούν τις αθλητικές ομοσπονδίες, από τους τους προέδρους των ομοσπονδιών στίβου και ιστιοπλοΐας, στις επίσημες παρουσιάσεις του 29ου Athens International Sailing Week στην ιστιοπλοΐα, αλλά και του 37oυ Aυθεντικού Mαραθωνίου.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού θέτει ηλιακό όριο για τους παράγοντες τα 70 έτη, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η νέα διάταξη με τα όρια ηλικίας αφορά στον Γιώργο Βασιλακόπουλο στο μπάσκετ, στον Αντώνη Δημητρακόπουλο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, στον Μανώλη Κατσιαδάκη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, στον πρόεδρο της ΚΟΕ Δημήτρη Διαθεσόπουλο, στον γραμματέα του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή και στον Παύλο Κανελλάκη στην Ομοσπονδία Σκοποβολής.

«Θα ήμουν ο πρώτος που θα το χειροκροτούσα αν η ηλικία ίσχυε και για τους πολιτικούς. Αδικούνται οι Έλληνες παράγοντες που έχουν μεγάλη προσφορά στα αθλήματα που υπηρετούν εδώ και χρόνια. Είμαι από αυτούς που πιστεύω πως κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, αλλά το νομοσχέδιο Αυγενάκη είναι φωτογραφικό και προσβάλλει παράγοντες με μεγάλη προσφορά» είπε ο πρόεδρος της ΕΙΟ Αντώνης Δημητρακόπουλος, που είναι ένας από τους παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Ο Αντώνης Δημητρακόπουλος

«Συμφωνώ με το όριο ηλικίας στο νομοσχέδιο. Χρόνια τα λέω αυτά και εγώ δηλώνω πως αποχωρώ. Αλλά θα έπρεπε να αφήσει τους παλιούς παράγοντες να μπορούν να μείνουν απλά μέλη», είπε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Απόστολος Παπαθανασίου. «Όπως γινόταν παλιότερα με τη γερουσία. Επειδή είναι έμπειροι, γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και οι συμβουλές τους θα βοηθήσουν τους νεότερους. Από την ομοσπονδία έχουν περάσει τόσοι και τόσοι υπουργοί. Μας βοήθησαν ο Μεϊμαράκης, ο Φούρας, ο Ορφανός, ο Βασιλειάδης. Ποτέ δεν είχαμε κομματική ταμπέλα», τόνισε.

«Το μεγάλο μου παράπονο είναι ότι κάθε νέος υπουργός με το που αναλαμβάνει μιλάει για κάθαρση. Τι, δηλαδή, εννοεί; Ότι όλοι εμείς είμαστε απατεώνες; Το μόνο που τους νοιάζει είναι να φωτογραφίζονται με τους αθλητές που φέρνουν μετάλλια. Οι αθλητές δεν είναι κομματικά στελέχη», σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου.

Σεβαστής: Θα είμαστε εδώ και του χρόνου

«Η προσπάθεια αναβάθμισης και διεύρυνσης του Μαραθωνίου της Αθήνας χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια σκαλί σκαλί, πέτρα πέτρα, βήμα βήμα. Και όχι μόνο από τους δυο μας αλλά από ένα σύνολο συνεργατών, από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους εκλεκτούς συνεργάτες», δήλωσε κατά την επίσημη παρουσίαση του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας o γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής. «Είναι επίκαιρο, των ημερών μας, ένα θέμα που κάποιοι που δεν είχαν ως φορέας, ως τάξη, καμία συμμετοχή σε όλη αυτή την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, ούτε και σήμερα, επιχειρούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο ότι η παρουσία των αθλητικών στελεχών στη δράση σαν αυτή των ομοσπονδιών, πρέπει να έχει πεπερασμένα όρια θητειών και ηλικίας. Δεσμεύομαι και στέλνω και ένα μήνυμα ότι θα είμαστε εδώ και του χρόνου», συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Σεβαστής

«Είναι γραφικός…»

Μεγάλη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο Αυγενάκη και σε άλλες ομοσπονδίες. Ειδικά στην Ομοσπονδία Μπάσκετ πιστεύουν πως το νομοσχέδιο είναι «φωτογραφικό» για να «κοπεί» ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Παράγοντες της ομοσπονδίας μπάσκετ (ΕΟΚ) ανέφεραν: «Η γνώση αποτελεί προϋπόθεση της γνώμης. Ο κύριος Αυγενάκης εμφανώς στερείται γνώσης, όμως δεν παύει να επιδιώκει την δημοσιότητα. Το κάνει παραπάνω από όσο μπορεί να αντέξει και έχει γίνει γραφικός».

Ο ίδιος ο Γιώργος Βασιλακόπουλος με δηλώσεις του στον «Sport fm» σχολίασε για τον Λευτέρη Αυγενάκη: «Δεν είναι νομοσχέδιο, είναι ένα άρθρο. Ακολουθεί την πεπατημένη και μπαίνει σε θέματα που δεν τα ξέρει. Καλό είναι να περιμένει λίγο για να δει τι γίνεται. Προϋπόθεση της γνώμης είναι η γνώση, και όταν δεν έχεις γνώση, κάνεις αρλούμπες».

Αυγενάκης: Τα στερνά τιμούν τα πρώτα

Η απάντηση του Αυγενάκη ήταν άμεση σημειώνοντας: «Σέβομαι και τιμώ, το έχω πει επανειλημμένως άλλωστε, την ηλικία και τη μακρά πορεία στο μπάσκετ του προέδρου της ΕΟΚ. Δεν επιτρέπω στο εαυτό μου να καταφερθεί εναντίον του, όσους προσωπικούς χαρακτηρισμούς κι αν μου προσάψει. Να του θυμίσω μονάχα πως τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Εμπλοκή ΕΟΕ και ΔΟΕ

Το σίγουρο είναι πως η μάχη για τα όρια ηλικίας έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ παράγοντες του αθλητικού κινήματος σημειώνουν πως ο νόμος έχει πολλά νομικά κενά και παράδοξα καθώς αποκλείει τους 70ρηδες αλλά επιτρέπει σε έναν 90χρονο που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε κάποιο αξίωμα στην ομοσπονδία να εισέλθει ως μέλος ενός διοικητικού συμβουλίου σε μία αθλητική ομοσπονδία. Το θέμα θα απασχολήσει και την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ αναμένεται να φτάσει μέχρι και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις