Ο Ολυμπιακός Όρκος είναι όρκος που απαγγέλλεται από αθλητή ή αθλήτρια της διοργανώτριας χώρας για λογαριασμό όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πάνω σε μια εξέδρα, που είναι καλυμμένη με την Ολυμπιακή σημαία, ανεβαίνει ένας αθλητής της χώρας που διοργανώνει τους Αγώνες, ενώ γύρω – γύρω αθλητές κρατούν τις σημαίες όλων των χωρών που συμμετέχουν. Ο αθλητής, κρατώντας με το αριστερό χέρι την Ολυμπιακή σημαία και υψωμένο μπροστά το δεξί χέρι, ορκίζεται για λογαριασμό όλων των αθλητών, τον εξής όρκο:

“Στο όνομα όλων των αθλητών, υπόσχομαι να πάρω μέρος σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας”.

Όρκος κριτή

Ο Oλυμπιακός όρκος κριτή είναι ο όρκος που απαγγέλεται από έναν κριτή κάποιου αγωνίσματος κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων. Ο όρκος δόθηκε πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972 και είναι γραμμένος από τον λόρδο Κιλάνιν (Lord Killanin), που υπήρξε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, από το 1972 ως το 1980.

Ο κριτής, κρατώντας την Ολυμπιακή σημαία απαγγέλλει:

“Στο όνομα όλων των κριτών και αξιωματούχων, υπόσχομαι ότι θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας κατά τη διάρκεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων με πλήρη αμεροληψία, σεβόμενοι και τηρώντας τους κανόνες οι οποίοι διέπουν μέσα σε αληθινό πνεύμα ευγενούς αθλητικής άμιλλας”

Όρκος προπονητή

Ο Ολυμπιακός Όρκος προπονητή είναι όρκος που απαγγέλεται από προπονητή της διοργανώτριας χώρας για λογαριασμό όλων των προπονητών που συμμετέχουν στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

“Στο όνομα όλων των προπονητών και των άλλων μελών της συνοδείας των αθλητών, υπόσχομαι ότι θα δεσμευτούμε στο να διασφαλίσουμε ότι το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και του ευ-αγωνίζεσθαι τηρείται πλήρως και σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού.”

Στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ο Ολυμπιακός Όρκος προπονητή απαγγέλθηκε για πρώτη φορά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2010 από τον Έρικ Φάρελ, προπονητή της βρετανικής Ολυμπιακής ομάδας του κανόε καγιάκ. Ο Όρκος προπονητή ξεκινά από την Αρχαία Ολυμπία, όπου την πρώτη μέρα γινόταν η επίσημη τελετή της ορκομωσίας των αθλητών, των συγγενών τους, των προπονητών (γυμναστών) και των κριτών (Ελλανοδικών), μπροστά στο μεγαλοπρεπές άγαλμα του Ορκίου Διός, υποσχόμενοι ότι θα αγωνισθούν τίμια τηρώντας τους κανόνες. Σύμφωνα με την περιγραφή του αθλητή Αρίστων «Ορκιστήκαμε όλοι οι αθλητές, μαζί με τους πατέρες, τους αδελφούς και τους προπονητές πάνω από τα γεννητικά όργανα ενός θυσιασμένου κάπρου ότι δε θα διαπράτταμε κάποιο παράπτωμα κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων».

Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός Όρκος καθιερώθηκε το 1920 στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920, με τον ξιφομάχο και υδατοσφαιριστή Βικτόρ Μπουάν να τον απαγγέλει για πρώτη φορά. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, ο Φούμιο Ασάκι απήγγειλε τον πρώτο Όρκο των κριτών, ενώ στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2010 ακούστηκε για πρώτη φορά ο αντίστοιχος των προπονητών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις