Μετά την «Οδύσσεια» που πέρασε η Ιαπωνία, εν τέλει σήμερα Παρασκευή 23 Ιουλίου, κατάφερε να δώσει το σύνθημα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπενθυμίζεται πως οι αγώνες την προηγούμενη χρονιά είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα, η πρεμιέρα ήταν κυριολεκτικά στον αέρα, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Μέσα σε ένα αποκαρδιωτικά άδειο στάδιο με μόλις 1.000 προσκεκλημένους και 15 ηγέτες κρατών, παρουσία του Ιάπωνα Αυτοκράτορα Ναρουχίτο, η διοργανώτρια χώρα έκανε τα αδύνατα δυνατά για δώσει λάμψη και θέαμα σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η χρήση της τεχνολογίας και τα…1824 drones που μάγεψαν τους παρευρισκόμενους αλλά και τους απανταχού τηλεθεατές.

Η αναβολή των Ολυμπιακών και η διατήρηση της ελπίδας για να συνεχιστεί η ζωή, και ο αθλητισμός, μετά την πανδημία, μεγάλωσαν το εύρος και την κλίμακα του περιεχομένου της τελετής των Ιαπώνων, η οποία δεν έμενε στα στενά όρια της παρουσίασης του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας και στις καινοτομίες στα τυπικά τμήματα όλων των τελετών, το άναμμα της φλόγας, τον όρκο, την παρέλαση.

Η σημειολογία για την αναβολή και την προσπάθεια των αθλητών να διατηρηθούν σε φόρμα για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα μέσα σε καθεστώς απόλυτης αβεβαιότητας ήταν εμφανής στο πρώτο μισό του θεάματος με εντυπωσιακές χορογραφίες και συγκινητικά βίντεο αριστουργηματικά φτιαγμένα. Σε πολλά σημεία δε της τελετής ήταν ενταγμένοι εκπρόσωποι από όλα τα επαγγέλματα υγείας που είναι αυτό το διάστημα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Η παρέλαση των εθνών μπορεί να μην άγγιξε το μεγαλείο άλλων διοργανώσεων και μπορεί το στάδιο να μην είχε την εικόνα της μεγάλης γιορτής, και μόνο όμως η παρουσία μερικών από τους αθλητές αλλά και η εκπροσώπηση όλων των χωρών στο Τόκιο είναι επιτυχία και θα πρέπει να εξυμνείται, τηρουμένων των αναλογιών.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σίγουρα θα μείνουν στην ιστορία λόγω των υγειονομικών συνθηκών. Ωστόσο οι Ιάπωνες φρόντισαν να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και να μεγαλουργήσουν με ότι μέσα διέθεταν. Όπως ακριβώς αρμόζει στην Ολυμπιακή ιστορία.

Η ανθρωπότητα από την πλευρά της λέει…arigato (ευχαριστώ) για την εντυπωσιακή τελετή έναρξης και πλέον όλοι αναμένουμε να δούμε το αντίστοιχο θέαμα στους αγώνες που θα ακολουθήσουν.

Η είσοδος της ελληνικής αποστολής με Πετρούνια και Κορακάκη

Η Ελλάδα μπήκε, όπως πάντα, πρώτη στο εθνικό στάδιο του Τόκιο, με σημαιοφόρους δύο χρυσούς Ολυμπιονίκες, τον Λευτέρη Πετρούνια και την Άννα Κορακάκη.

Σημειώνεται ότι λόγω του υγειονομικού πρωτοκόλλου αλλά και για λόγους ασφαλείας, περιορισμένος αριθμός αθλητών δίνει το παρών στην παρέλαση.

Η κάθε χώρα έχει δύο σημαιοφόρους, μετά από απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, για λόγους ισότητας των δύο φύλων, ενώ από κει και πέρα, η είσοδος των χωρών στην παρέλαση θα γίνει με αλφαβητική σειρά, βασισμένη στο ιαπωνικό αλφάβητο και όχι στο λατινικό ως συνήθως.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις