Ο τελικός είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη στις 28 Μαΐου, σε ένα γήπεδο που κατασκευάστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και χρηματοδοτήθηκε από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, μεγάλο χορηγό της UEFA. Τελικά, θα πραγματοποιηθεί στο Stade de France, στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Saint-Denis. Θα είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία φιλοξενεί τον τελικό από το 2006.

Η UEFA αποφάσισε επίσης ότι θα μετεγκαταστήσει τυχόν αγώνες σε τουρνουά που ελέγχει που επρόκειτο διεξαχθούν στη Ρωσία και την Ουκρανία, είτε με συλλόγους είτε εθνικές ομάδες. Αυτή τη στιγμή, αυτό επηρεάζει μόνο έναν αγώνα συλλόγου: τον επόμενο εντός έδρας αγώνα της Σπαρτάκ Μόσχας στο Conference League.

Ωστόσο, η κίνηση της UEFA να τιμωρήσει τη Ρωσία θα ασκήσει νέα πίεση στο κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τη FIFA, να μεταφέρει έναν αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Μόσχα τον επόμενο μήνα.

Την Πέμπτη, οι ομοσπονδίες ποδοσφαίρου από την Πολωνία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σουηδία απαίτησαν από τη FIFA να απαγορευτεί στη Ρωσία να φιλοξενεί αγώνες μπαράζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που είναι προγραμματισμένοι για τον επόμενο μήνα. Η Πολωνία έχει προγραμματιστεί να παίξει με τη Ρωσία στη Μόσχα στις 24 Μαρτίου. Εάν η Ρωσία κερδίσει αυτό το παιχνίδι, θα φιλοξενήσει τον νικητή του αγώνα μεταξύ Τσέχων και Σουηδίας σε έναν αγώνα για να αποφασίσει μια από τις τελικές θέσεις της Ευρώπης στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατά  φέτος το Νοέμβριο .

«Η στρατιωτική κλιμάκωση που παρατηρούμε συνεπάγεται σοβαρές συνέπειες και σημαντικά χαμηλότερη ασφάλεια για τις εθνικές μας ομάδες ποδοσφαίρου και τις επίσημες αντιπροσωπείες», έγραψαν οι ομοσπονδίες σε κοινή ανακοίνωση. Κάλεσαν τη FIFA – η οποία έχει την ευθύνη για τους αγώνες – και την UEFA να παρουσιάσουν αμέσως «εναλλακτικές λύσεις».

Η UEFA είχε δεχτεί τις τελευταίες ημέρες μεγάλες πιέσεις ιδιωτικά και δημόσια από Βρετανούς αξιωματούχους σχετικά με τη μεταφορά του τελικού του Champions League στο Λονδίνο. Αυτή η ιδέα απορρίφθηκε γρήγορα, ωστόσο, για υλικοτεχνικούς λόγους καθώς και για ανησυχία για το γεγονός ότι το παιχνίδι έγινε πολιτικό εργαλείο για τους Βρετανούς  που έχουν χρησιμοποιήσει συχνά το ποδόσφαιρο για να κερδίσουν πόντους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα πρότεινε στις βρετανικές ομάδες πως θα έπρεπε να μποϊκοτάρουν τον τελικό του Chgamnpions League εάν προκριθούν και δεν μεταφερθεί από τη Ρωσία.

Το Παρίσι επιλέχθηκε να αντικαταστήσει την Αγία Πετρούπολη επειδή δεν είχε φιλοξενήσει τελικό μετά το 2006 και επειδή η Γαλλία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός από τα βασικά όργανα λήψης αποφάσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις