Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μπορεί να απέχουμε δύο χρονιά από την τελετή έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όμως η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (World Athletics) βλέπει στο μέλλον και αυξάνει τις ελπίδες και τις πιθανότητες πρόκρισης των αθλητών για να βρεθούν στην «Πόλη του Φωτός».

Πιο συγκεκριμένα, θα εισαγάγει μία «δεύτερη ευκαιρία πρόκρισης», έναν γύρο ρεπεσάζ, σε ατομικά αγωνίσματα στίβου από 200 μέτρα έως 1500 μέτρα. Θα διεξάγεται μετά τον 1ο γύρο και θα δίνει στους αθλητές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πάρουν το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς, μια δεύτερη ευκαιρία για την πρόκριση.

Με το νέο σύστημα θα «αντικατασταθεί» η τρέχουσα μορφή, με την οποία κάποιοι αθλητές προκρίνονται βάσει της επίδοσής τους, εκτός από εκείνους που προκρίνονται με βάση τη θέση που κατακτούν στον 1ο γύρο.

Μετά τις αλλαγές το σύστημα θα έχει ως εξής: 1ος γύρος, γύρος ρεπεσάζ, ημιτελικοί και τελικός, ενώ κάθε αθλητές που μετέχει σε αγωνίσματα με γύρο ρεπεσάζ θα έχει τουλάχιστον δύο κούρσες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η καθιέρωση ενός γύρου ρεπεσάζ θα ισχύει επίσης για αγώνες με εμπόδια, αλλά δεν θα εφαρμοστεί στα 100μ, που ήδη περιλαμβάνουν προκριματικές σειρές, πριν από τον 1ο γύρο.

Mια δεύτερη ευκαιρία για τους αθλητές

«Στη νέα μορφή των γύρων ρεπεσάζ, οι αθλητές που δεν προκρίνονται λόγω θέσης από τον πρώτο γύρο, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να προκριθούν στους ημιτελικούς συμμετέχοντας σε νέες σειρές. Αυτό θα αντικαταστήσει το παλιό σύστημα που αθλητές προκρίνονται με τους ταχύτερους χρόνους, εκτός από τις κορυφαίες θέσεις στις σειρές του πρώτου γύρου» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η World Athletics.

Ο πρόεδρος της World Athletics, λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, είπε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από διαβούλευση με αθλητές και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τονίζοντας: «Πιστεύουμε ότι αυτό θα κάνει την πρόκριση σε αυτές τις διοργανώσεις πιο απλή για τους αθλητές και θα δημιουργήσει προσμονή για τους οπαδούς και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς».

Η Παγκόσμια Oμοσπονδία Στίβου (World Athletics) αλλάζει τα δεδομένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 καθώς εισαγάγει για πρώτη φορά ένα γύρο ρεπεσάζ σε ατομικά αγωνίσματα δρόμων από τα 200 μέτρα ως και τα 1500 μέτρα!

Το ρεπεσάζ θα διεξάγεται μετά τον πρώτο γύρο και θα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για την πρόκριση στους αθλητές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πάρουν το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς. Ουσιαστικά, αυτός ο γύρος αντικαθιστά το σύστημα, σύμφωνα με το οποίο ένας συγκεκριμένος αριθμός αθλητών προκρίνεται βάσει επίδοσης, εκτός βεβαίως από εκείνους που προκρίνονται με βάση τη θέση που κατακτούν στις σειρές τους στον πρώτο γύρο. Έτσι, αυτά τα αγωνίσματα θα έχουν πλέον τέσσερις γύρους (πρώτος γύρος, ρεπεσάζ, ημιτελικοί και τελικός).

Τα ρεπεσάζ υφίσταται ήδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε αθλήματα όπως η πάλη, το τζούντο και το ταεκβοντό. Σημειωτέον ότι η καθιέρωση ενός γύρου ρεπεσάζ θα ισχύσει επίσης σε αγώνες με εμπόδια, αλλά δεν θα εφαρμοστεί στα 100μ. που ήδη περιλαμβάνουν προκριματικές σειρές πριν από τον πρώτο γύρο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις