Το 2020 ήταν αρκετά ιδιαίτερο για τον κλάδο του αυτοκινήτου, με τις εταιρείες να μετρούν τα τραύματα που υπέστησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικά κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών είτε υπολειτουργούσαν, είτε ανέστειλαν την παραγωγική τους δραστηριότητα, ενώ «λουκέτο» μπήκε και στις αντιπροσωπείες.

Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί σημαντική πτώση των πωλήσεων, με τις εταιρείες να καταγράφουν μειωμένα κέρδη. Ωστόσο, όπως είναι λογικό από τη νόσο COVID-19 δεν γλίτωσαν ούτε οι premium, γερμανικής καταγωγής εταιρείες, Audi , BMW και Mercedes, μεταξύ των οποίων εκτυλίσσεται μια αέναη «μάχη» με φόντο την κατάληψη της κορυφής όσον αφορά τις πωλήσεις.

Ποια από τις τρεις (3), λοιπόν, εταιρείες κατέγραψε την κορυφαία επίδοση;

1η θέση: Mercedes 

Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου φιγουράρει, για ακόμη μία χρονιά, η Mercedes η οποία κατέγραψε 2.164.187 παγκόσμιες πωλήσεις, κατά 7,5% λιγότερες συγκριτικά με το 2019. Ουσιαστικά, αν και ήταν πρωταθλήτρια, είχε σημαντική μείωση τη σεζόν που μας πέρασε.

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η εντυπωσιακή εμπορική πορεία των μοντέλων της στην Κίνα, όπου ταξινομήθηκαν 742.382 μονάδες (+11,7%), καθώς και η άνοδος της τάξης του 13% που κατέγραψαν τα SUV. Πιο «καλοπουλημένο» μοντέλο ήταν η GLC με 320.000 αντίτυπα, ενώ σημαντική εμπορική επιτυχία γνώρισαν οι GLE (+32,3%) και η GLS (+21,1%).

2η θέση: BMW

Σε απόσταση αναπνοής από την εταιρεία της Στουτγάρδης συναντάται η BMW με 2.028.659 καταγεγραμμένες παραδόσεις αυτοκινήτων, αριθμός που μαρτυρά μείωση 7,2% συγκριτικά με το 2019.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας πιστώνεται σε κορυφαία μοντέλα της γκάμας, Σειρά 7, Σειρά 8 και X7, ενώ χαμόγελα στους Βαυαρούς προκάλεσε η ανοδική πορεία των εξηλεκτρισμένων μοντέλων (+31,8%), όπως και η αυξημένη ζήτηση για τα σπορ, “M” (ρεκόρ: 144.218 μονάδες).

3η θέση: Audi

Στο χαμηλότερο σκαλί του βάθρου τοποθετείται η Audi, η οποία κατέγραψε 1.692.773 πωλήσεις και πτώση των 8,3 ποσοστιαίων μονάδων. Δημοφιλέστερη αγορά για τη μάρκα από το Ίνγκολσταντ αποτελεί η Μεγάλη Βρετανία, ενώ εντυπωσιακή ήταν η πορεία που σημείωσαν τα αμιγώς ηλεκτρικά e-tron και e-tron Sportback με 47.324 πωλήσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις