Η Mercedes κινείται πλέον σε ρυθμούς… πλήρως ηλεκτρικού , καθώς προχωρά στη σταδιακή αποκάλυψη των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων που ανήκουν στην οικογένεια EQ. Πιο πρόσφατο μέλος είναι η εντυπωσιακή EQA, η οποία βασίζεται στη GLA και συνιστά το μικρότερο ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας από τη Στουτγκάρδη.

Σε πρώτο στάδιο, το φως της δημοσιότητας είδε η βασική έκδοση EQA 250, η οποία «φορά» έναν ηλεκτροκινητήρα των 190 ps (375 Nm ροπής), και μια μπαταρία ιόντων λιθίου των 66,5 kWh.Η αυτονομία του μοντέλου, βάσει WLTP αποτυπώνεται σε 426 χλμ., η διαδικασία 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 8,9 sec, η τελική είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 160 χλμ./ώρα, ενώ φέρει εξαιρετική αεροδυναμική, την οποία επιβεβαιώνει ο συντελεστής 0,28 Cd.

Σχεδιαστικά, το νεότευκτο μοντέλο παραπέμπει σε GLA, αλλά έχει υιοθετήσει και μια σειρά στοιχείων που αναδεικνύουν την ηλεκτρική της υπόσταση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι μπλε λεπτομέρειες στους κεντρικούς προβολείς, η οριζόντια λωρίδα στη μάσκα σε… ρόλο φωτεινής υπογραφής όπως και η κλειστή μαύρη γρίλια.

H EQA θα παράγεται σε 3 εκδόσεις εξοπλισμού (Progressive Electric art, Amg Line), ενώ από τη βάση της γκάμας θα ενσωματώνεται ως στάνταρ το σύστημα πολυμέσων MBUX με εξαιρετικά γραφικά και πληθώρα δυνατοτήτων εξατομίκευσης.

Το μοντέλο θα έρθει στην Ελλάδα την προσεχή άνοιξη (2021). Μάλιστα, σύμφωνα με το Newsauto, η τιμή της EQA 250 στη χώρα μας θα βρεθεί κοντά στα 45.000 ευρώ μετά και το όφελος από την κρατική επιδότηση.

Σημειώνεται πως σε μεταγενέστερο στάδιο θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις, ακόμα πιο ισχυρές και με μεγαλύτερη αυτονομία.

Τα χαρακτηριστικά και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το EQA 

Το μοντέλο λανσάρεται στην έκδοση EQA 250 η οποία τροφοδοτείται με έναν ηλεκτροκινητήρα των 190 ps (375 Nm ροπής), ο οποίος πλαισιώνεται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου των 66,5 kWh, χαρίζοντας στο μοντέλο ηλεκτρική αυτονομία των 486 χλμ. βάσει NEDC (426 χλμ. βάσει WLTP). Σε μεταγενέστερο στάδιο το πορτφόλιο της μάρκας θα διερευνηθεί από μια έκδοση, η οποία θα απολαμβάνει αυτονομία 500 χλμ.

Περί επιδόσεων ο λόγος, η Mercedes EQA επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 8,9 sec, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ./ώρα.

Σχεδιαστικά, στο εμπρός μέρος δεσπόζει η χαρακτηριστικά γρίλια των EQ μοντέλων, ενώ όμορφη νότα συνιστά η οριζόντια λωρίδα που διατρέχει το εμπρός όπως και το πίσω τμήμα του μοντέλου, ενώ, παράλληλα, ενοποιεί τα φωτιστικά σώματα, συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο μια διακριτή φωτεινή υπογραφή που κάνει την EQA αναγνωρίσιμη. Η φωτεινή υπογραφή, ακόμη, υπογραμμίζεται περαιτέρω χάρη στα μπλε στοιχεία που ενσωματώνονται στους κεντρικούς προβολείς.

Στο πίσω μέρος, η πινακίδα τοποθετείται στον προφυλακτήρα, ενώ στο πλάι το βλέμμα μαγνητίζουν οι δίχρωμες (ή τρίχρωμες) ζάντες μέγιστης διαμέτρου 20 ιντσών, οι οποίες διατίθενται σε μπλε ή rose gold χρώμα. H EQA θα διατίθεται σε 3 εκδόσεις εξοπλισμού: Progressive (βασική), Electric art, Amg Line.

Στα μεγάλα ατού του μοντέλου συμπεριλαμβάνεται και ο αεροδυναμικός συντελεστής που αποτυπώνεται σε 0,28 Cd, ένα νούμερο που συγκροτείται μέσω πολλών στοιχείων.

Ως στάνταρ ενσωματώνεται το σύστημα πολυμέσων MBUX, το οποίο διακρίνεται για τη δυνατότητά εξατομίκευσης του, όπως επίσης και για τα προηγμένα γραφικά του. Επιπλέον δόσεις στιλ, θα προσδίδει η έκδοση Edition 1, η οποία θα ενσωματώνει δερμάτινα καθίσματα πλαισιωμένα από κάποιες μπλε υφασμάτινες λεπτομέρειες.

Το μοντέλο θα διατίθεται στις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες από την άνοιξη του 2021.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις