Κι όμως, η αμερικανική Tesla συμφώνησε να αποσύρει για αναβάθμιση σχεδόν 135.000 οχήματα Model S και X στις ΗΠΑ έπειτα από αίτημα των αμερικανικών αρχών. Αιτία είναι οι κεντρικές οθόνες αφής που μπορεί να σταματήσουν απροειδοποίητα να λειτουργούν και να αυξήσουν έτσι τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Εθνικών Αυτοκινητοδρόμων ζήτησε την ανάκληση με επιστολή της προς την Tesla στις 13 Ιανουαρίου, στην οποία ανέφερε ότι τα Model S παραγωγής 2012-18 και τα Model X παραγωγής 2016-18 εγκυμονούν κινδύνους.

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι σε περίπτωση βλάβης της οθόνης ο χρήστης χάνει την εικόνα από τις κάμερες οπισθοπορίας και τον έλεγχο των φλας και δεν μπορεί να ενεργοποιήσει την αυτόματη αποθάμβωση των κρυστάλλων, κάτι που «ενδέχεται να μειώνει την ορατότητα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Στα τέλη του περασμένου μήνα η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η εταιρεία, «όλες οι μονάδες τελικά θα τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω περιορισμένης χωρητικότητας της μνήμης της συσκευής».

«Χειροκίνητο καθάρισμα»

Η Tesla αναγνώρισε το πρόβλημα, υποστήριξε όμως ότι σε περίπτωση που η κεντρική οθόνη δεν λειτουργεί ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει τους καθρέπτες ή να κοιτάξει πίσω από τον ώμο του. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το σύστημα αποθάμβωσης «ο οδηγός μπορεί να καθαρίσει χειροκίνητα το παρμπρίζ» είπε η εταιρεία.

Η Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων δέχτηκε πάνω από 12.000 καταγγελίες και αναφορές για τις προβληματικές οθόνες, με πολλούς οδηγούς να διαμαρτύρονται ότι αναγκάστηκαν να πληρώσουν για την αντικατάσταση της οθόνης μετά τη λήξη της εγγύησης.

Με email που αποστέλλει τώρα στους πελάτες της η Tesla διαβεβαιώνει ότι όσοι πλήρωσαν από την τσέπη τους θα αποζημιωθούν.

Η Υπηρεσία είχε ζητήσει αρχικά την ανάκληση 158.000 οχημάτων, σύμφωνα όμως με την Tesla δεν υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης ορισμένων οχημάτων με νέους επεξεργαστές που παρήχθησαν μετά τον Μάρτιο του 2018. Η ανάκληση θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις