Οικονομική οδήγηση επιτυγχάνεται όταν:

  • Αποφεύγεται η ελλιπής συντήρηση του αυτοκινήτου που δεν αποτελεί απειλή την ασφάλεια σας και τη μακροζωία του αυτοκινήτου σας, αλλά αυξάνει το κόστος και μάλιστα σημαντικά ως προς την κατανάλωση του καυσίμου.  Ένα αυτοκίνητο που δεν έχει ακολουθήσει τον προβλεπόμενο περιοδικό έλεγχο και δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι εργασίες που προβλέπει ο κατασκευαστής το πιθανότερο είναι ότι ο κινητήρας καταναλώνει περισσότερο ενέργεια από αυτή που χρειάζεται για να παραγάγει ένα συγκεκριμένο έργο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το φίλτρο αέρα δεν έχει αντικατασταθεί καθιστώντας πιο δύσκολη τον εξαερισμό του κινητήρα, ότι οι σπινθηριστήρες δυσλειτουργούν καθιστώντας λιγότερο αποδοτική την καύση στο εσωτερικό των κυλίνδρων ή ακόμα ότι το σύστημα εισαγωγής ή εξαγωγής καυσαερίων έχει πάψει να υπηρετεί τον ρόλο του βάσει των προδιαγραφών που έχει ορίσει ο κατασκευαστής. Σε περίπτωση που αμελήσετε την αντικατάσταση των λιπαντικών ή τον έλεγχο της στάθμης τους τότε είναι πολύ πιθανό στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να αυξηθούν οι τριβές και κατά συνέπεια η ενέργεια που ξοδεύεται για την παραγωγή ενός συγκεκριμένου έργου. Φυσικά, η επιλογή των λιπαντικών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής για το εκάστοτε μοντέλο.

  • Φθαρμένα ελαστικά που αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα για αυτοκίνητο, τον οποίο συχνά παραμελούμε ρισκάροντας την ασφάλειά μας και «υπονομεύοντας» και την κατανάλωση καυσίμων. Ελαστικά που διαθέτουν μικρότερη πίεση από την προβλεπόμενη και παραμορφώνονται κατά την κύλιση του αυτοκινήτου γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στη σημαντική αύξηση της αντίστασης. Με λίγα λόγια, ο κινητήρας του αυτοκινήτου καταναλώνει περισσότερη ενέργεια ώστε να καταφέρει να διατηρήσει σε κίνηση το αυτοκίνητο εξαιτίας των ελαστικών που το επιβραδύνουν. Ένας άτυπος κανόνας που οφείλουμε να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την κατάσταση των ελαστικών μας είναι ο έλεγχός τους κάθε φορά που επισκεπτόμαστε ένα πρατήριο βενζίνης για να προμηθευτούμε καύσιμα. Θυμηθείτε ότι ανάλογα με τη διάσταση των ελαστικών και το φορτίο του αυτοκινήτου, η προβλεπόμενη πίεση διαφοροποιείται ενώ καλό θα ήταν ο έλεγχος να πραγματοποιείται πριν το αυτοκίνητο διανύσει πολλά χιλιόμετρα και ο αέρας στο εσωτερικό των ελαστικών θερμανθεί.

  •  Το πρόσθετο βάρος ενός αυτοκινήτου επίσης οδηγεί στην αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμελούν να αφαιρέσουν από το αυτοκίνητό τους αντικείμενα ξεχασμένα για μήνες ολόκληρους στον χώρο αποσκευών

  • Η αεροδυναμική!  Οτιδήποτε μπορεί να αυξάνει την αντίσταση του αέρα κατά την κίνηση του αυτοκινήτου, θα πρέπει να αφαιρείται όταν φυσικά η χρήση του δεν κρίνεται επιβεβλημένη. Το πιο συχνό λάθος είναι η διατήρηση μιας παγκαζιέρας οροφής ή ακόμα και των βάσεων στήριξης, ενώ θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ακόμα και η διάσταση των ζαντών και των ελαστικών ενδέχεται να μεταβάλλει το αεροδυναμικό αποτύπωμα ενός αυτοκινήτου. Τέλος, σε υψηλές ταχύτητες κίνησης θα πρέπει να διατηρούμε κλειστά τα παράθυρα καθώς σε αντίθεση περίπτωση ο αέρας που εισέρχεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου το «φρενάρει» οδηγώντας κατά αυτόν τον τρόπο στην αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου
  • Η χρήση του κλιματισμού! Η ενεργοποίηση του air condition επιβαρύνει την τσέπη σας περισσότερο απ’ όσο είχατε φανταστεί. Αν λοιπόν οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν, απενεργοποιήστε το air condition και αρκεστείτε στην εισροή φρέσκου αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον ή τη χρήση του καρολιφέρ. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε καύσιμο χωρίς διατηρώντας την επιθυμητή θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

  • Οδήγηση με σταθερή ταχύτητα. Υιοθετήστε ένα αποδοτικότερο στιλ οδήγησης και τότε τα αποτελέσματα στην τσέπη σας θα είναι θεαματικά. Συνηθίζουμε να οδηγούμε με μία ταχύτητα πάνω, κρατώντας χαμηλά τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα, αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις, ενώ οδηγούμε αξιοποιώντας τη ροή της κίνησης ώστε να αποφύγουμε τα πολλά «σταμάτα-ξεκίνα».
  • Αποφύγετε τα μποτιλιαρίσματα. Αν είναι εφικτό, λοιπόν, αποφεύγουμε να κινούμαστε τις ώρες αιχμής στις οποίες οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι ασφυκτικές, ενώ με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να επιλέξουμε εκείνη τη διαδρομή που θα μας οδηγήσει ταχύτερα και αποδοτικότερα στον προορισμό μας. Πριν ξεκινήσετε μια γρήγορη ματιά στους χάρτες ενός smartphone ίσως σας γλιτώσει και χρόνο και χρήμα.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις