Αλήθεια τι …φρούτο είναι το ηλεκτρικό SUV του Ίλον Μασκ.

Ξεκίνησε αθόρυβα και εξαφανίστηκε αλλά προλάβαμε και μάθαμε τα βασικά του χαρακτηριστικά. Καλοσχεδιασμένο και χωρίς πετούγιες αλλά είναι μόνο αυτό: Όχι βέβαια…

Το Tesla Model X είναι ένα μεσαίο πολυτελές SUV αυτοκίνητο που κατασκευάζεται και πωλείται από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, Inc. από το 2015. Ξεχωριστό στοιχείο του Model X αποτελούν οι «φτερωτές» (Falcon Wing) πόρτες του. Το Model X έχει αυτονομία 402 με 547 χιλιόμετρα, αναλόγως με την έκδοση.

Αναπτύχθηκε με βάση την πλατφόρμα του πολυτελούς σεντάν Tesla Model S, έχει το μέγεθος ενός μεσαίου SUV και το συνολικό του μήκος ξεπερνάει τα 5 μέτρα. Το ~30% τον εξαρτημάτων του είναι κοινά με το Model S και ζυγίζει 8% περισσότερο από αυτό. Μάλιστα το Model X συναρμολογείται μαζί με το Model S στο Tesla Factory στο Φρίμοντ της Καλιφόρνια. Εμείς μπορεί να μην το προλάβαμε ακινητοποιημένο τουλάχιστον στη Μεσογείων αλλά δείτε μία παρουσίασή του στις ΗΠΑ

Το πρωτότυπο Model X και το αρχικό πρόβλημα με τις πόρτες

Το 2016, η Tesla έκανε μήνυση στην Swiss hydraulics firm Hoerbiger Holding για το λόγο ότι δεν παρήγαγε αρκετά ποιοτικές falcon-wing πόρτες για το Model X. Η Tesla ισχυρίζονταν ότι οι πόρτες συχνά είχαν διαρροές λαδιών και υπερθερμαίνονταν. Υπήρξαν μάλιστα υπόνοιες ότι αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος για την καθυστέρηση του Model X. Η υπόθεση έφτασε σε συμβιβασμό τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η Tesla σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του Model X και για το Tesla Minibus.

To 2020, δυο Tesla Model X μετέφεραν τους αστροναύτες Doug Hurley και Bob Behnen στην Εξέδρα Εκτόξευσης LC-39Α στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι για την αποστολή Crew Dragon Demo-2. Τα αυτοκίνητα έφεραν το λογότυπο της NASA στην πόρτα του οδηγού και του συνοδηγού ενώ στην οροφή βρισκόταν το εναλλακτικό λογότυπο της υπηρεσίας με το όνομα “Σκουλήκι”.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και τιμή

Το Model Χ έχει κατά 8% μεγαλύτερο βάρος από το συγγενικό πολυτελές σεντάν Tesla Model S και έχουν κοινά το 30% των εξαρτημάτων τους.

ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ: 259 ίπποι/503 (εμπρός/πίσω) / ΜΕΓ. ΡΟΠΗ: 830 Nm (967 με Ludicrous mode) / ΚΙΝΗΣΗ: Στους 4 τροχούς / ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ.: 5.020×2.070×1.680 χλστ. / ΒΑΡΟΣ: 2.468 κιλά / 0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ: 4,0 δλ. (3,4 με Ludicrous mode) / ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 250 χλμ./ώρα / ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: 467 με 547 χλμ. αναλόγως τη χρήση και τις συνθήκες / ΕΚΠΟΜΠΗ CO2: 0 γρ./χλμ.

Όσο για την τιμή θα χρειαστείτε από 90 έως 120 χιλιάδες ευρώ αναλόγως την επιδότηση και τα extra που θα ζητήσετε

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις