Έρευνα "Μαρία Κιουρί" για το παιδικό άσθμα

Έρευνα "Μαρία Κιουρί" για το παιδικό άσθμα
Γονίδιο του άσθματος αποτελεί την αιτία αναπνευστικών προβλημάτων σε παιδιά, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακάλυψε η Γερμανίδα επιστήμονας Μιχαέλα Σέμπελ, την οποία χρηματοδοτεί το ευρωπαϊκό κονδύλιο έρευνας «Μαρία Κιουρί», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τριαντατριάχρονη γερμανίδα επιστήμονας πιστεύει ότι τα πορίσματά της μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το παιδικό άσθμα και να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τη δυνητικά θανατηφόρο πάθηση, η οποία πλήττει 100 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και τρεις φορές περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνά της Μ. Σέμπελ επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το ονομαζόμενο ORMDL3, το οποίο εντοπίστηκε σε ένα από τα χρωμοσώματα που αποτελούν τη βάση για τη μοναδική για κάθε άτομο ταυτότητα DNA.

«Έχουμε μια πρώτη ένδειξη για την αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στο εν λόγω γονίδιο, που εμφανίζεται στο χρωμόσωμα 17, και την ανάπτυξη άσθματος, μιας ασθένειας η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγωγή, αλλά δεν μπορεί ακόμη να θεραπευτεί», εξήγησε η επιστήμων. Τα πορίσματα των ερευνών της, η Μ. Σέμπελ θα τα παρουσιάσει στην ετήσια σύσκεψη της Αμερικάνικης Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) που θα γίνει το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Η Μ. Σέμπελ είναι μία από τους 220 ερευνητές που υποστηρίζει η ΕΕ από το 2008 και μετά, μέσω προγραμμάτων ανταλλαγών με τις ΗΠΑ. Την αρχική της έρευνα διενήργησε στο πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου και, πλέον, εργάζεται στο πλαίσιο ομάδας υπό τον καθηγητή Μάικλ Καμπές, ειδήμονα σε θέματα γενετικής αλλεργιών στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.

Η επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνονται οι δράσεις Μαρία Κιουρί, δήλωσε: «Χωρίς την υποστήριξη από την ΕΕ, η πρωτοπόρος ιατρική έρευνα ίσως να μην υπήρχε. Χαιρετίζω την αφοσίωση των νέων ερευνητών όπως η Μηχαέλα, των οποίων η εργασία μπορεί να αλλάξει ριζικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η ΕΕ θα διαθέσει περισσότερα από 4,5 δις. ευρώ στο πλαίσιο των δράσεων Μαρία Κιουρί, από το 2007 έως το 2013.